Vojna nima ženskega obraza

Vojna nima ženskega obraza - Svetlana Aleksijevič | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Svetlana Aleksijevič
DIMENZIJA
6,3 MB
IME DATOTEKE
Vojna nima ženskega obraza.pdf
ISBN
7807367977073

OPIS

Nobelova nagrajenka Svetlana Aleksijevič je s to knjigo ustvarila pretresljiv mozaik izpovedi, vtisov, spominov in pričevanj žensk, ki so se v drugi svetovni vojni borile na vzhodni fronti. »Ne pišem o vojni, ampak o človeku v vojni. Ne pišem zgodovine vojne, ampak zgodovino čustev,« je o svojem delu zapisala beloruska avtorica in novinarka Svetlana Aleksijevič (1948), prejemnica Nobelove nagrade v letu 2015. Po drugi svetovni vojni je v Sovjetski zvezi družbene diskurze obvladovala podoba pogumnega in požrtvovalnega (moškega) junaka, ki se brez strahu podaja na bojišče, pripravljen, da v imenu višjih idealov žrtvuje življenje. Toda ta knjiga je pogumno zamajala uveljavljeni nacionalni mit in pokazala, da je imela vojna tudi drugo, zamolčano plat. Mozaik izpovedi, vtisov, spominov in pričevanj žensk je v necenzurirani obliki prvič izšel šele v času perestrojke, leta 1985, in predstavlja prvi del dokumentarno-umetniškega cikla »Glasovi utopije«, v katerega se uvršča tudi v slovenščino že prevedena Černobilska molitev.

1985). Knjiga vsebuje izpovedi žensk, ki so sodelovale v drugi svetovni vojni.

Prva izdaja je bila cenzurirana zaradi pacifizma, zanikanja junaške podobe sovjetskih žensk in zaradi naturalizma nekaterih pripovedi [4] . Navdih je predstavljala knjiga Vojna nima ženskega obraza Nobelove nagrajenke Svetlane Aleksijevič. Režiser je priznal, da je prek knjige ugotovil, kako malo je vedel o vojni in o vlogi žensk v njej.

POVEZANE KNJIGE