Nadškof Alojzij Šuštar

Nadškof Alojzij Šuštar Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
DIMENZIJA
12,85 MB
IME DATOTEKE
Nadškof Alojzij Šuštar.pdf
ISBN
3392658622982

OPIS

Nadškof Alojzij Šuštar (1920–2007) je velika osebnost naše zgodovine. 100. obletnica njegovega rojstva je priložnost in obveza, da poglobimo védnost ter se potrudimo, da bo naša predstava o njem popolnejša in objektivnejša. Kajti prepričana sva, da bolj ko bomo to podobo dopolnjevali, bolj se bo pokazala njegova veličina. Knjiga ima dva glavna dela. V prvem so znanstveni prispevki. Napisali so jih vrhunski strokovnjaki in poznavalci njegovega dela z različnih znanstvenih področij. V drugem so pričevanja sodobnikov, od sestre Slavke do tistih, ki so z njim tako ali drugače sodelovali. Dodani so odzivi visokih osebnosti iz sveta Cerkve in politike ob njegovi smrti. Monografijo bogati obsežno slikovno gradivo, ki je deloma prvič objavljeno. Knjiga je najbolj celosten prikaz nadškofove osebnosti, življenja in dela doslej. Osvetli ga z zgodovinopisnega, teološkega, filozofskega, političnega, državotvornega, cerkvenega, pastoralnega ter čisto človeškega vidika. Kot taka je pomemben prispevek k slovenski zgodovini v njenih različnih razsežnostih (družbeni, politični, kulturni, duhovni) ter dragocen vir navdiha in zgleda za naše ravnanje v sedanjosti in prihodnosti.

Alojzij Šuštar v našem skupnem zgodovinskem spominu ostaja eden izmed nestorjev procesa pomiritve in sprave v slovenski družbi.« Prispevki drugega dela so zgodovinsko-kritično predstavili pomen nadškofa Šuštarja pri osamosvojitvenih procesih. Te dni bi nadškof Alojzij Šuštar praznoval 100. rojstni dan.

junija 1985 v Ljubljani prejel mašniško posvečenje. Prvo kaplansko mesto je bilo v župniji Ljubljana ... nadškof Alojzij Šuštar * 14.

POVEZANE KNJIGE