Konje krast - MATURA 2021

Konje krast - MATURA 2021 - Per Petterson | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Per Petterson
DIMENZIJA
3,24 MB
IME DATOTEKE
Konje krast - MATURA 2021.pdf
ISBN
6053054321556

OPIS

Morda res ne neha boleti samo zato, ker smo se tako odločili, nam sporoča Norvežan Per Petterson, a odločitev vseeno pomaga, da bolečina življenja ne uniči, temveč ga razvije v nove smeri, ki si jih morda niti nismo predstavljali in za katere morda ne bomo nikoli čisto prepričani, da so nam všeč. Vendar lahko imamo, kot pripovedovalec romana Konje krast, srečo.Roman je na Norveškem izšel leta 2003. V naslednjih petih letih je bil preveden v štirideset jezikov in je prejel vrsto nagrad, tudi znamenito Mednarodno literarno nagrado mesta Dublin. Leta 2019 je Hans Petter Moland po romanu posnel film. Trond po nesreči, v kateri mu je pred tremi leti umrla žena, še vedno žaluje. Proda podjetje in se preseli v samotno hišo na norveško podeželje. Nekega večera sliši moškega, ki kliče svojega psa. Izkaže se, da je ta moški Lars, deček iz njegove mladosti, in tako začne podoživljati poletje leta 1948, ki sta ga z očetom zadnjič preživela skupaj. Bivala sta na planšariji ob meji s Švedsko, tam se je Trond družil z Jonom, Larsovim bratom, dokler ta po nesreči, za katero se je čutil odgovornega, ni odšel od doma. Seznanil se je še s sosedom, ki mu pripoveduje o njegovem očetu, saj je ta med vojno živel zelo skrivno življenje. Trond takrat še ne sluti, da mu oče tudi tokrat nekaj prikriva. Petterson je bil za roman nagrajen z več nagradami, tudi mednarodnimi.

ki so se za letošnjo maturo prijavili na državnem izpitnem centru. Matura poteka na 86 srednjih šolah.

Matura 2021. Poštnina vključena v Priročnik Esej na maturi vsebuje natančno in sistematično predstavitev romanov, predpisanih za maturo leta 2021 - Figa, slovenskega pisatelja Gorana Vojnovića, in Konje krast, norveškega pripovednika Per Pettersona.

POVEZANE KNJIGE