Zgodovina tišine

Zgodovina tišine - Alain Corbin | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Alain Corbin
DIMENZIJA
7,61 MB
IME DATOTEKE
Zgodovina tišine.pdf
ISBN
8174067662524

OPIS

Zgodovina tišine je napisana v času, ko naj bi tišina zaradi informacijske nasičenosti postajala redka dobrina. Kot pa pokaže Corbin, želja po tišini ni posebna značilnost našega časa. Tišina ima dolgo zgodovino. Zgodovina tišine je predvsem zgodovina njenega občutenja, ki je v središču človeškega besednega obstoja. Tišina namreč ni zgolj odsotnost hrupa, pač pa tudi prispodoba in občutenje, ki je v nekaj stoletjih in desetletjih vendarle doživelo veliko transformacijo. Knjiga je vodič v tišino, kakršno lahko zagotovi literarna izkušnja, in hkrati vodič po zgodovini, ki je v tišini prepoznala posebno družbeno in psihološko stanje. »Danes je težko najti tišino, kar nas ovira pri tem, da bi slišali notranji govor, ki pomirja in daje spokoj. Družba zapoveduje, naj se uklonimo hrupu, da bi postali del vsega, namesto da bi prisluhnili sebi. […] Glavni problem pa ni silovitost kravala v urbanih prostorih […] Bistvo spremembe tiči v prekomerni mediatizaciji, v nenehni povezanosti in iz nje izhajajočem nenehnem toku govora, ki se vsiljuje posamezniku in ga privede do tega, da ga postane groza tišine.« Alain Corbin (1936) je francoski zgodovinar, specializiran za mikrozgodovino. Je zaslužni profesor na pariški univerzi Panthéon-Sorbonne in eden najbolj prevajanih francoskih zgodovinarjev.

Kaj vse vznika iz tišine, na kaj kaže, katere prostore zavzema in zaznamuje, kaj pomeni biti tiho na ukaz ali iz lastne nuje … Zgodovina tišine Zgodovina tišine je napisana v času, ko naj bi tišina zaradi informacijske nasičenosti postajala redka dobrina, hrup pa je zaradi tehnološkega razvoja že dolgo predmet estetike, taktike, metaforike in medijskih ter kulturnih analiz. Kot pokaže Alain Corbin, priznan francoski zgodovinar, želja po tišini ni posebna značilnost našega časa. Zgodovina tišine je napisana v času, ko naj bi tišina zaradi informacijske nasičenosti postajala redka dobrina.

Glasovi tišine. Alain Corbin je francoski zgodovinar, ki se je uveljavil kot eden pomembnih predstavnikov tako imenovane mikrozgodovine. Zgodovina tišine Od renesanse do danes Alain Corbin 26,90 € Dodaj v košarico Pričevalci velikega upanja Vesoljno odrešenje v zgodnjekrščanski misli Wacław Hryniewicz 24,00 € Dodaj v košarico [ZGODOVINA TIŠINE] Tišina ni le odsotnost hrupa.

POVEZANE KNJIGE