Turist v težavah

Turist v težavah - Emir Šaković | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Emir Šaković
DIMENZIJA
5,7 MB
IME DATOTEKE
Turist v težavah.pdf
ISBN
2627133624162

OPIS

»Dame in gospodje, spoštovano občinstvo, dragi gledalci pred televizijskimi zasloni, poročamo s severa Finske, kjer se pravkar odvija veliki spektakel. V desnem kotu je veliki nordijski junak, gospodar snega in ledu, krotilec severnih jelenov, živa ikona finskega boksa. V nasprotnem kotu stoji borec s slovanskega juga, ljubimec z mednarodnim ugledom in človek, ki je preživel najdaljše obleganje v novejši zgodovini. Pripravite se na spopad velikanov. Še vedno pomnimo boj med Alijem in Foremanom štiriinsedemdesetega v Kinšasi. Danes bosta na drugem koncu sveta moči pomerila beli protestant in beli musliman. Pričakujemo negotov izid do zadnje runde. Bosanec nima česa izgubiti, drzen je, provocira Finca. Mar poskuša prikriti strah, v katerem že dolgo živi? Lahko bi rekli, da se obnaša nekorektno, žali verska čustva finskega borca, Martina Lutra obklada z žaljivkami. Dragi gledalci, ne vemo, ali gre za posttravmatski sindrom ali morda za žensko, ne vemo, zakaj je tako besen na ves svet, a to je resnično nezaslišano, mislimo, da bi mu v imenu športa morali zapreti gobec. Priča smo res neprijetnim prizorom. Kaj zdaj počne? Helsinški odbor? Ja, povejte. Imate tableto za glavobol? Imamo, katero pa želite, 9- ali 7,62-milimetrsko?« - Odlomek iz knjige Turist v težavah je labodji spev zgodaj preminulega bosanskega pesnika in pisatelja Emirja Šakovića (Sarajevo, 1970–2010). Avtobiografsko in obenem avtofikcijsko delo o potovanju bosanskega pisatelja na Finsko je prvoosebni roman o povojni Bosni in življenjskem položaju marginaliziranega intelektualca iz uničene domovine. Je tudi ljubezenski roman, ki grobo opravi s politično korektnostjo, sofisticiranost pa prihrani za duhovitost in ironijo – in za tisto, kar je ostalo od pesniških podob brez lirizma. Če lirski subjekt v pesmi Kralj undergrounda še lahko izjavi: »Kaj morem, / preprosto nisem bil za vojno. / Nimam talenta niti za heroja niti za morilca, / pa sem vzporedno študiral igro in medicino, / dokler nisem zbral / dveh fasciklov papirjev, ki so mi / izrecno prepovedovali rokovanje z orožjem,« pripovedovalec romana svoj herojski doprinos k obrambi Sarajeva ironizira do absurda. Upodobi se kot nekakšnega stripovskega junaka, besnega gverilca, ki se ga bojijo celo njegovi soborci. Ivan Lovrenović, eden največjih bosanskih intelektualcev, je o avtorju in tem delu med drugim zapisal: »Imel je štirideset let in dve objavljeni knjigi. In to kakšni! Pesmi iz zanesljivih virov (2001) in kratki roman Turist v težavah (2010) – obe sta napisani dovršeno, mojstrsko, inteligentno in z nevsiljivo nadarjenostjo, ki ne izraža potrebe po tem, da bi jo iskali, s presežno nadarjenostjo, ki ji je dano to, kar je dano samo najboljšim: silovita sposobnost samoironije in samosubverzije. In neutolažljive melanholije kot sestre dvojčice.«Slovenska izdaja romana izhaja ob Šakovićevi petdesetletnici. 

Na vse načine se je trudila, da bi se vrnila v vodo, a vse zaman. V obupu je začela klicati: »Na pomoč! Na pomoč! Dušim se, prosim vas, vrzite me nazaj v morje.« Tedaj je prišel mimo bogat človek. 1919 v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi Anna Stefan Filološka fakulteta, Lodž DOI: 10.4312/SSJLK.55.208-217 O težavah pri sklanjanju v slovenščini (na primeru poljskih govorcev slovenščine) Pri poučevanju tujega jezika razvijamo sporazumevalne jezikovne zmožnosti (slovnico, besedišče …) in vse štiri spo- Tomislav Čeh, generalni direktor družbe Union hoteli: Sodobni turist je podoben turistu pred stotimi leti K o so deset let po rušilnem potresu, leta 1905, v Ljubljani zgradili Grand hotel Union - v secesijskem slogu ga je zrisal sarajevski arhitekt Josip Vrancaš -, je bil ta eden največjih in najsodobnejših hotelov v jugovzhodni Evropi. V skladu z Zakonom o varstvu potorošnikov (ZVpot-H), vam podjetje M&M turist d.o.o., kot potrošniku zagotavlja naslednje ključne pravice: 1.

Malce mu sicer pomaga zanimiva postavitev na Finsko, kjer od antijunaka nenehno nekdo pričakuje, da bo izustil kaj pametnega o izkušnji vojne v Bosni. TURIST V TEŽAVAH, Emir Šaković Zgodba tega nežno izpisanega dela, pod katerim brbotajo (duševni) odmevi balkanske vojne, ki so nepovratno poškodovali marsikatero človeško psiho, je preprosta. Turist v težavah je labodji spev zgodaj preminulega bosanskega pesnika in pisatelja Emirja Šakovića (Sarajevo, 1970-2010). Avtobiografsko in obenem avtofikcijsko delo o potovanju bosanskega pisatelja na Finsko je prvoosebni roman o povojni Bosni in življenjskem položaju marginaliziranega intelektualca iz uničene domovine. Turist v težavah se na začetku, v sredini in na koncu zdi običajna jamrarija povprečnega literarnega glasu, ki nima kaj povedati.

POVEZANE KNJIGE