Ti lepi dnevi

Ti lepi dnevi - Patrizia Cavalli | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Patrizia Cavalli
DIMENZIJA
3,14 MB
IME DATOTEKE
Ti lepi dnevi.pdf
ISBN
5591345075441

OPIS

Poetiko Patrizie Cavalli kritiki primerjajo s poetiko poljske nobelovke Wisławe Szymborske – ne želi šokirati, prej presenetiti. Je čustvena, a nikoli sentimentalna; romantična, a ne konvencionalna. Prav v tem bržkone tiči razlog za široko popularnost njenih knjig v času, ki stavi na senzacionalizem in dramatične učinke. To je poezija, ki si ne zatiska oči pred kompleksnostjo človekovega tukaj in zdaj, a se pesnica o njej ne izreka angažirano, pač pa z navidezno lahkotnostjo, ki jo odlikujeta skromnost in duhovitost. Kot je zapisala kritičarka Mira Rosenthal, »Cavallijevo zanimajo trenutki, ko ljubezen lahko raztopi občutek jaza«, to pa je »nenavadna in dobrodošla pozicija v aktualni klimi ironije, odtujenostiin inovativnosti«. Dvojezična knjiga Ti lepi dnevi prinaša izbor iz avtoričinega opusa med letoma 1974 in 2006, med drugim pa je izšla tudi v nemško-italijanski dvojezični izdaji, ki ji je spremno besedo napisal Giorgio Agamben. O AVTORICI Ena najbolj prepoznavnih sodobnih italijanskih pesnic Patrizia Cavalli (1947) je avtorica sedmih pesniškihzbirk: Moje pesmi ne bodo spremenile sveta, Nebo, Poezije 1974–1992, Prav moj edinstveni jaz, Vedno odprto gledališče, Lenobne božanskosti in lenobna usoda, Kristavec ter najnovejša zbirka pesmi v prozi Z japonskimi koraki. Za svoje delo je prejela številne nagrade, med njimi nagrado mesta Viareggio-Repaci in nagrado Dessì.

Dni, ko je na soncu tako toplo, da se božanju njegovih žarkov brez težav prepustim, ne da bi pri tem na sebi potrebovala goro oblačil. Včasih se mi je zdelo, da bi morala živeti nekje v Španiji ali še bolj eksotičnih krajih, da bi lahko skozi vse leto ... Renata Salecl: Človek človeku virus Tomaž Grušovnik: Karantenozofija Patrizia Cavalli: Ti lepi dnevi F.

Avtorica recenzije: Tonja Jelen Bereta Lidija Hartman in Ivan Lotrič. Ti lepi dnevi so zbirka petih pesniških knjig, pri čemer je najboljši kazalnik prav občutje raznovrstnih občutij sveta in notranjosti. Avtorica ne olepšuje niti ne stavi na popolnosti.

POVEZANE KNJIGE