Od vsega dežja sveta

Od vsega dežja sveta - Hugo Mujica | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Hugo Mujica
DIMENZIJA
3,14 MB
IME DATOTEKE
Od vsega dežja sveta.pdf
ISBN
3389297120753

OPIS

Oprl je svoje roke in njegov čas je stekel – oziroma, natančneje, zanj se je ustavil – v trenutku, ko so se njegovi prsti dotaknili klavirskih tipk. S tem dotikom je čas obstal, dokler ni spet padel nanj v trenutku, ko so se njegove roke dvignile s klavirja, v trenutku, ko je čutil, kot da se je zrušil na življenje ali pa se je življenje zrušilo nanj. To je bil trenutek, ko se je začel grozljivi del prisotnosti na odru: aplavzi. O AVTORJU:Hugo Mujica (1942, Buenos Aires), pesnik, esejist in duhovnik, je bil nekoč del hipijevskega gibanja, ukvarjal se je s fotografijo in slikanjem, bival v jogijskih skupnostih, eksperimentiral z drogami, slednjič pa se je odločil za pot mistike in osmišljenega bivanja. V kratkih zgodbah se Mujica na svoj način, se pravi čim tiše, s kar najmanj komentiranja, dotika bistvenih življenjskih vprašanj: smisla, spomina, svobode, domišljije, samote, odprtosti za drugo, razuma in iracionalnosti, tega, ali »funkcioniramo« ali »utripamo«, ali iz strahu skušamo življenje obvladovati ali pa mu, nasprotno, pustimo, da nas živi. Pri Mujicovi kratki prozi preseneča to, da kljub svoji temačni vsebini deluje presenetljivo svetlo. Razlog morda tiči v poetični lepoti avtorjevega jezika, kjer besede niso kode, ampak posrednice – posrednice smisla, diha-duha in hvaležnosti, ki je za Mujico eno najglobljih čustev, kar ji je zmožen človek. Hvaležnosti za dar biti, za dar môči ustvarjati.

Občutki tesnobe in zaskrbljenosti so v takem času običajni, če pa je stiska zelo huda, brez sramu pokličimo katero od brezplačnih linij za pogovor in pomoč v stiski. Učinkovito delo od doma Pogosto pri tem v ospredje pesmi prinašajo dvom, negotovost in tudi občutek osamljenosti ali odrinjenosti iz sveta (»Čutim svojo samoto,/hladno oddaljenost od vsega,/svojo samoto«), kjer pa se na drugi strani subjektu v danih časovnih in prostorskih koordinatah prikazuje upanje ("Upam./Verjamem v novi svet."). Sedem čudes starega veka je sedem zgradb, ki simbolizirajo največje arhitekturne znamenitosti, ki jih je zgradil človek v starem veku..

Vse se je razsvetlilo, bilo je na ogled vsakemu, ki bi želel gledati, razkrivalo je vsakega, ki bi se želel skriti. Od vsega dežja sveta. Tweet.

POVEZANE KNJIGE