O robotih in ljudeh

O robotih in ljudeh - Laurence  Devillers | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Laurence Devillers
DIMENZIJA
4,92 MB
IME DATOTEKE
O robotih in ljudeh.pdf
ISBN
2367239326268

OPIS

Roboti niso več le snov znanstvene fantastike, junaki ali hudodelci v akcijskih filmih ter nemi, samodejni sestavljavci tehničnih dobrin v avtomatiziranih tovarnah – že danes so med nami tudi kot človekovi pomočniki, sogovorniki in tovariši pri igri ali raziskovanju sveta. Z zamislimi pragmatičnih rešitev, ki združujejo tehnološki napredek in filozofske refleksije, želi avtorica na podlagi mitov in fantazij, ki jih obkrožajo, razložiti umetno inteligenco robotov in bralca pripraviti na jutrišnji dan s predlogi, kako naj naši prihodnji spremljevalci sledijo moralnim zapovedim. Svoja stališča jasno in preprosto ponazori s pomočjo izmišljenih zgodb, ki se dogajajo v bližnji prihodnosti, ter prikaže družbeni vpliv, ki ga bodo imeli stroji na svet daljne prihodnosti. Kaj sploh želimo početi z umetno inteligentnimi in čustvenimi stroji v naši družbi? Kako nas bodo preoblikovali in kako bomo mi njih? Nam lahko pomagajo in kot spremljevalci, negovalci ali družinski člani izboljšajo življenje? Ali nam človeku podobni roboti obljubljajo najboljšega ali najslabšega od vseh svetov? Francozinja Laurence Devillers, rojena leta 1962, je profesorica umetne inteligence na pariški Sorboni, sodelavka inštituta LIMSI pri Nacionalnem centru za znanstvene raziskave ter ena najuglednejših evropskih strokovnjakinj za družbena in moralna vprašanja rabe robotov v vsakdanjem življenju. Doktorirala je iz raziskave algoritmov za prepoznavo govora, pri postdoktorski habilitaciji se je ukvarjala s simulacijo čustev pri strojnih sistemih in je avtorica mnogih znanstvenih člankov na to temo. Pri francoski znanstveni založbi Éditions de l’ Observatoire v okviru družbe Humensis je izdala knjigi Les robots émotionnels (2020) ter La souveraineté numérique dans l’après-crise (2020). Leta 2019 je za zasluge prejela najvišje državno odlikovanje, francoski red legije časti.

Dodaj v košarico O robotih in ljudeh ... O robotih in ljudeh: Knjiga, ki premišljuje vpliv strojev na svet daljne prihodnosti Vir RTV Slovenija; 20.01.2021 16:48 7 Ob lanski 15-letnici zbirke Esenca, ki jo izdaja Mladinska knjiga, je izšlo delo O robotih in ljudeh Laurence Devillers. Seznam novosti 1 Strokovna literatura februar 2021 0 Splošno. 1 DEVILLERS, Laurence O robotih in ljudeh / Laurence Devillers ; [prevedla Vesna Velkovrh Bukilica].

Z njo je založba ponudila »jagodni izbor« humanistične literature za urbanega človeka, v 15 letih pa je v njej izšlo petintrideset del v zavidljivi nakladi 85.000 ... O robotskih miših in ljudeh. ...

POVEZANE KNJIGE