Zbrane pesmi I

Zbrane pesmi I - Paul Celan | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

Paul Celan
Zbrane pesmi I.pdf

Prva od dveh knjig dvojezične izdaje zbranih pesmi Paula Celana v slovenskem jeziku! Prvi zvezek obsega prve štiri pesniške zbire (Mak in spomin, Od praga do praga, Rešetka jezika, Nikogaršnja roža). Izdaja je opremljena z nujnimi opombami, ki obsegajo stvarne podatke, vire, intertekstualne navezave in prevodna pojasnila, nujna za razumevanje pesmi. Prevod in spremno besedo je pripravil dr. Vid Snoj. o avtorju Romunsko-nemški pesnik in prevajalec Paul Celan (1920–1970) je eden največjih, če ne celo največji pesnik 20. stoletja. O njem so mdr. pisali véliki filozofi 20. stoletja (Gadamer, Lévinas, Derrida), na Slovenskem pa je našel veliko občudovalcev in bralcev, sledi njegovega ustvarjanja najdemo pri številnih pesnicah in pesnikih. Celan, ki je po drugi svetovni vojni emigriral v Francijo in tam pisal v nemščini, jeziku nacističnih morilcev svojih judovskih staršev, je življenje zaključil s prostovoljno smrtjo v Seni.

Ustvaril je številne zimzelene, domala ponarodele pesmi, s katerimi se je dotaknil svojih bralcev kot malokateri slovenski pesnik. Prva od dveh knjig dvojezične izdaje zbranih pesmi Paula Celana v slovenskem jeziku! Prvi zvezek obsega prve štiri pesniške zbire (Mak in spomin, Od praga do praga, Rešetka jezika, Nikogaršnja ... Že prva pesem v zbirki Pesmi štirih ubeseduje motiv smrti in minevanja, a hkrati nosi naslov Bela pravljica in prinaša sporočilo rojevanja novega. Vse poti so (zbrane pesmi za odrasle, 2009) Ko sem ob novici o Kovičevi smrti znova vzel v roke njegove pesmi, pa me je od vseh začetnih najbolj nagovorila pesem Smrt starke. Ponovno zbrane pesmi Srečka Kosovela: Ves opus pod eno streho, ki tu in tam pušča.

To seveda skoraj nikoli (obstajajo seveda izjeme) ni celoten pesniški opus. Tako ima v branje dana možnost celotne pesniške zapuščine Jureta Detele še neko ... V več kot 1000 strani obsegajoči knjigi Zbrane pesmi, ki jo je uredil Miklavž Komelj, so po kronološkem vrstnem redu prvič zbrane vse pesmi, verzni fragmenti in osnutki slovenskega pesnika, pisatelja in esejista Jure Detela, vključene pa so tudi vse tri njegove doslej objavljene pesniške zbirke ter revialno objavljene pesmi..