Tujci

Tujci - Ivan Cankar | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Ivan Cankar
DIMENZIJA
8,60 MB
IME DATOTEKE
Tujci.pdf
ISBN
8270645413439

OPIS

Cankarjev roman Tujcije v določenem delu avtobiografski, saj v osrednji zgodbi umetnika Pavleta Slivarja hitro prepoznamo Cankarjevo usodo na Dunaju. V domačem okolju kipar Slivar nima priložnosti, da bi se ukvarjal z umetnostjo in se preživljal, zato gre na Dunaj. A tudi tam se ne znajde in ga povsod spremlja občutek odtujenosti, kljub temu se celo zaljubi in poroči, občasno opravlja nekatera dela, a bolj obrtniška kot umetniška, kar od Slivarja zahteva konformistično prilagoditev njegovega estetskega čuta. Temu pa se Slivar nikakor noče odreči, ne želi se prilagoditi, ostaja drugačen, tuj, zato se na koncu povsem osami in stori samomor. A Slivarjeva usoda ne pomeni nujno osebnega in poklicnega umetnikovega bega in poraza, kakor se je doslej najpogosteje interpretiral Slivarjev samomor, pač pa lahko opazujemo globoko samospoznanje o lastnem bivanjskem položaju in zavestno odločitev za edino temu položaju primerno možnost. Tujci torej niso povsem odraz pesimističnega fatalizma, pač pa lahko v tem prvem Cankarjevem romanu vidimo daljnosežno napoved sodobnih romanov, ki posebno pozornost posvečajo menjavi različnih literarnih perspektiv, v tem primeru različnih oblik tujosti, z namenom empatičnega vživljanja pisca – in kasneje bralcev – v različne literarne osebe in kontekste.

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke.

Državljani EU lahko prosto dostopate na trg dela katerekoli države Evropske unije, tudi Slovenije (zaposleni pri delodajalcu ali kot samozaposlena oseba). Enotno dovoljenje: Enotno dovoljenje tujcem iz tretjih držav omogoča vstop v našo državo ter bivanje, zaposlitev in delo v Slovenijii po načelu: vse na enem mestu. Vlogo za enotno dovoljenje se odda na upravni enoti ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu v matični državi. Novi film Paola Genoveseja postavlja grenko vprašanje: Kako dobro pravzaprav poznamo svoje bližnje? Sedem prijateljev sklene med večerjo odigrati nevarno igro. Izdaja identifikacijske številke za DDV - tujci Vsaka oseba mora davčnemu organu prijaviti, kdaj začne opravljati dejavnost kot davčni zavezanec, in predložiti zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV, razen mali davčni zavezanec.

POVEZANE KNJIGE