Smeh z gora

Smeh z gora - Dušan Škodič | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Dušan Škodič
DIMENZIJA
11,73 MB
IME DATOTEKE
Smeh z gora.pdf
ISBN
2068493171481

OPIS

Gore z distance vzbujajo idilična občutja. Na gorskih ciljih silijo k meditaciji ali k patetičnem jecljanju, vremenske neprilike silijo v stisko. Kako se je potemtakem v tako grob prostor vrinil humor? Iz ljudskega prepričanja, da je nad tisoč metri prostor svobode, torej tudi osvoboditve od življenjske resnobnosti? Iz obešenjaškega, kurentovskega značaja prebivalcev južne strani Alp? Morda pa je humor planinske pripovedi pripisati sorodstvu z žanrom lovskih/ribiških zgodb? Dušan Škodic, pisec zabavnih planinskih prigod Smeh z gora, bralce spomni na čas avtobusnih voženj do izhodišč, srečanj z obmejnimi graničarji ali iskanja družic na planinskih portalih. Dobršen del zbirke pa vseeno obravnava klasične planinske prigode in nezgode v planinskih kočah, ob nežnih srečanjih in prigodah z gorniškimi »poznavalci«. Zgodbe dopolnjujejo odlične ilustracije Milana Plužareva. Z izjemo posamezne pripovedi, kjer vzbuja smeh že situacija sama (npr. o turnem smučarju, ki mu v delikatnem trenutku jezik primrzne na žepni nožek), se v knjigi smejemo značajskim lastnostim protagonistov in podobam, ki jih pripišemo avtorjevi izvirnosti, potem ko smo se zastonj trudili najti tuje zglede. Avtor najde priložnost za humorno distancirano perspektivo tudi tam, kjer na prvi pogled ni dosti zabavnega; táko piščevo sposobnost posebej cenijo zahtevnejši bralci.

821.163.6-32 ISBN-978-961-6870-46-7 COBISS.SI-ID 304001024 Integralna šivana vezava, 16,6 cm x 24,5 cm 152 strani, 19,90 € Smehu ... Smehu z gora ob rob je literarni zgodovinar Miran Hladnik orisal slovenski planinski humor skozi literarnozgodovinsko prizmo, o Škodičevem pisanju pa zapisal: "Z izjemo posamezne pripovedi, kjer vzbuja smeh že situacija sama, se v knjigi smejemo značajskim lastnostim protagonistov in načinu, kako so ljudje, situacije in dogodki popisani: s ... Dušan Škodič, pisec zabavnih planinskih prigod Smeh z gora bralce spomni na čas avtobusnih voženj do izhodišč, srečanj z obmejnimi graničarji ali iskanji družic na planinskih portalih. Dobršen del zbirke pa vseeno obravnava klasične planinske prigode in nezgode v planinskih kočah, ob nežnih srečanjih in prigodah z gorniškimi ... Najnovejši video v kategoriji smeh, stran 1.

letu železnice v (Dolnji) Lendavi. Beremo domače avtorje.

POVEZANE KNJIGE