Rane naših bratov

Rane naših bratov - Joseph Andras | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Joseph Andras
DIMENZIJA
5,14 MB
IME DATOTEKE
Rane naših bratov.pdf
ISBN
9037097907047

OPIS

Rane naših bratov je knjiga odločitev, v osnovi biografska. V izostrenih sekvencah obravnava odločitev protagonista, francoskega Alžirca Fernanda Ivetona (1926–1957), da se dejavno vključi v alžirski osvobodilni boj. Tretjeosebna pripoved učinkuje kot povezava preteklosti in sedanjosti protiimperialističnega boja, kot preseganje redukcije na individualnost. Poudarja pristni pomen bratstva, enakosti in svobode. Iveton je bil član Komunistične partije Alžirije, borec na strani osvobodilne fronte (FLN). Bil je edini Francoz, ki ga je francoska država v času vojne usmrtila, ga obsodila na smrt z giljotino – ker je podstavil bombo, četudi v neobljudenem predelu tovarne, v kateri je delal, za kar se je odločil zato, da ne bi bilo žrtev. Njegovo dejanje je bilo izraz protesta, ne barbarstva. Tega ključnega dejstva sodišče ni upoštevalo in je bilo tudi pozneje pogosto prezrto ali instrumentalizirano zaradi diskvalifikacije uporništva. Pravosodni minister je bil François Mitterand. V romanu se prepletata dve pripovedi. Prva se začne in medias res, ko gre Iveton podstavit razstrelivo, in teče do njegove usmrtitve nekaj mesecev pozneje. V alternaciji s prvo pripovedjo se odvija druga, ki se začne v preteklosti, ko je Iveton v Franciji spoznal bodočo ženo Hélène, izteče pa se z njenim spremljanjem sojenja. Poglavja hkrati pripovedujejo Ivetonovo politično zgodbo in drugo, osebnejšo, s Hélènine perspektive. Andras je roman napisal v literarnem slogu, ki ga kritiki ocenjujejo kot edinstvenega, kot odmik od prevladujočih sodobnih pisav v romaneskni formi. Knjiga je imela v Franciji močan odziv, usidrala se je v družbenem mestu, ki vladajočemu razredu vzbuja nelagodje: do besede prihaja »beli«, »francoski« »delavec« in »borec«, ki je bil usmrčen kot »morilec« in »barbarski terorist«.

In vendar, če gledamo na človekovo nehvaležnost Bogu in na krivico do tolikih naših bratov, nam pride dvom: ali je Gospod storil prav, da nam je podaril tako veliko, je dobro, da še vedno goji zaupanje v nas? Ali nas ne precenjuje? Založnik o knjigi Tara je odrasla v posebni ameriški družini: oče avtoritativen, karizmatičen verski gorečnež, mama tiha, sposobna ženska z zdravilskim darom in Tara kot najmlajša od sedmih otrok, ki so se vsi rodili doma, niso hodili v šolo in dolgo niso imeli niti rojstnih listov. Torej, če lahko čutite neizmerno ljubezen Boga do vsakega živega bitja - še posebno do naših bratov in sester, ki trpijo zaradi lakote in žeje ali pa so bolni ali nagi ali v ječi - potem se jim boste mogli približati, kot se jim približa Jezus. Tudi na naših igriščih poteka poostren nadzor, zato prosim upoštevajte navodila in se ne zadržujte na igriščih, kjer se lahko preko stika z okuženimi površinami prenaša okužba. Potrpimo in ostanimo doma. Tako lahko milost, ki izvira tako rekoč iz srca Trojice, preoblikuje naše življenje ter rodi sočutje in dela usmiljenja v dobro naših bratov in sester v stiski.

MIKŠA, Peter, ZORN, Matija (avtor, kartograf). Življenje ob meji : Rogaška Slatina in Obsotelje kot jugovzhodna meja nemškega rajha (1941-1945). Oče nam ni dal neke stvari, ampak svojega edinorojenega Sina, ki je vse njegovo veselje.

POVEZANE KNJIGE