Kaliban in čarovnica

Kaliban in čarovnica - Silvia Federici | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Silvia Federici
DIMENZIJA
10,28 MB
IME DATOTEKE
Kaliban in čarovnica.pdf
ISBN
3145208072862

OPIS

Eno od temeljnih del s področja svetovnega feminizma. Avtorica skozi podroben socialnozgodovinski pregled družbenih uporov, ali kot opredeli sama, uporniškega telesa od srednjega veka do »novega sveta«, in s prikazom postopkov prvotne akumulacije kapitala, dela in degradacije žensk ob prehodu iz fevdalizma v kapitalizem obravnava izkoriščanje in zatrtje žensk, razvoj procesov naturalizacije brezplačnega ženskega gospodinjskega in »družinskega« dela, ki je osnova reprodukcije kapitala, konstrukcije patriarhata, »spolne razlike«, »čarovništva«, kolonizacije ženskega telesa itn. Ta temeljni vidik izkoriščanja žensk izpostavlja zato, ker se na sistemski ravni ni dosti spremenil – niti se ne more, ker je vpisan v osnovo kapitalističnega prisvajanja presežnega dela in odnosa do ženskega reproduktivnega dela (gospodinjstvo, skrb za otroke, vzgojo in družino, ki so naturalizirani kot prvenstveno ženska domena in na tej osnovi samoumevno brezplačni). Avtorica najprej razišče in razčleni korenine tega izkoriščanja, ob tem pa poda kritičen pregled dosedanjih kritičnih odgovorov, denimo »liberalnega feminizma«, ki je problematiko skrčil na spolno razliko, identitetne študije in nadzgodovinsko obravnavanje, ki spregledujejo politično-ekonomske osnove problematike, ali pa foucaultovske teorije discipliniranja telesa in seksualnosti. Da bi premostili dihotomijo med patriarhatom in razredom, je treba ponovno razčleniti zgodovino kapitalizma in razrednih bojev, in sicer s feminističnega stališča, kar avtorica imenuje tudi revolucija na točki 0.

Silvia Federici Prevajalec. Tea Hvala ... Cerkljanski mladinski alternativni klub v sodelovanju z Bevkovo knjižnico Cerkno in Založbo Sophia vabi na predstavitev knjig "Kaliban in čarovnica: Ženske, telo in prvotna akumulacija" Silvie Federici in "Naša pozicija: razred je pomemben" bell hooks.Knjigi bodo predstavile feministična teoretičarka Lilijana Burcar ter prevajalki Mojca Dobnikar in Tea Hvala. [Silvia Federici: Kaliban in čarovnica] Feministični bralni krožek vabi na zaključno bralno srečanje ob knjigi Kaliban in čarovnica, spletnemu pogovoru pa se bo pridružila tudi prevajalka Tea Hvala.... Se vidimo na naslednjem bralnem srečanju 8.12.

Sodelovali bodo: Lilijana Burcar, Tea Hvala, Dragica Čeč in moderator Mitja Sadek. ‹ nazaj Pogovor o knjigi Kaliban in čarovnica: Kdo so čarovnice danes?, Knjigarna Goga Novo mesto Komentiraj Objavi Objavi Objavi.

POVEZANE KNJIGE