Dialektika spola

Dialektika spola - Shulamith Firestone | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Shulamith Firestone
DIMENZIJA
6,88 MB
IME DATOTEKE
Dialektika spola.pdf
ISBN
3805016073618

OPIS

Dialektika spola: zagovor feministične revolucije danes velja za klasično delo radikalnega feminizma in je stalnica vsakega študija feministične teorije, kljub kanonizaciji pa ohranja svoj radikalni naboj. V tem delu Firestone svojstveno sooča misli Simone de Beauvoir, Karla Marxa, Sigmunda Freuda z zgodovino ameriškega feminističnega gibanja, rasizma, civilnega gibanja ter spolno zaznamovane kulture in umetnosti. Njen eruditski spoj mnoštva virov v sistem mišljenja, oblikovan kot esejistično-teoretsko-literarni manifest, naslavlja razmerje med biološko reprodukcijo, podrejanjem žensk, podrejanjem otrok, rasnimi in razrednimi razmerji moči. Vizija konca nuklearne patriarhalne družine in slutnja radikalnih možnosti za spremembo družbenih razmerij in reorganizacijo domačega in mezdnega dela, ki jih razpira sodobna, zlasti reproduktivna tehnologija, botruje naraščajočemu zanimanju za to delo danes, tako v akademskih kot aktivističnih krogih. V času, ko se LGBTQIA aktivistke_i borijo za izenačitev reproduktivnih in civilnih pravic in ko so se ženske primorane bojevati za njihovo ohranjanje, nam Dialektika spola zastavlja vprašanje, ali se nismo nemara prehitro odpovedali resnemu premisleku sorodnih radikalnih poskusov zamišljanja resnično egalitarne prihodnosti. o avtorici Shulamith Firestone (1945-2012) je bila feministična aktivistka, teoretičarka, pisateljica in slikarka. V šestdesetih je v Chicagu in New Yorku ustanovila več radikalnih feminističnih skupin in urejala in pisala za različne publikacije o vprašanjih spola, rase, razreda na presečišču družbe, kulture in umetnosti. 1970 je objavila svoje najbolj znano delo, Dialektiko spola, traktat o podrejanju žensk, zgodovini feminističnega gibanja v ZDA in potrebi po feministični revoluciji, ki bi radikalno spremenila vse družbene vezi. Knjiga je nemudoma postala uspešnica. Leta 1998 je objavila zbirko kratkih zgodb Airless spaces (Prostori brez zraka), v katerih se je na pronicljiv način soočila z duševno boleznijo, institucionalizacijo, osamljenostjo, smrtjo in samomorom ter ga prelevila v eksistencialne meditacije o medčloveških odnosih.

Slednja predstavlja stadij, v katerem sta oba elementa še vedno ... Knjiga Dialektika spola je bistveno prispevala h gibanju za žensko osvoboditev v ZDA, čeprav je Shulamith Firestone poudarjala politično kontinuiteto z najbolj radikalnimi feminističnimi strujami. Še pred razcvetom črnskega in lezbičnega feminizma je pozornost usmerila tudi na druge oblike zatiranja. Dialektika (z řeckého dialektiké techné od dialegesthai, rozmlouvat) je filosofický pojem, jenž nabýval během dějin různých významů a je i dnes nejednoznačný.

S piškotki vas prepoznamo vsakič, ko nas obiščete, in ugotovimo, kateri deli strani se vam zdijo najbolj zanimivi. Dialektika spola v postdialektičnem času Admin 3. novembra, 2019 3.

POVEZANE KNJIGE