Zbrano delo, 5. knjiga

Zbrano delo, 5. knjiga - Primož Kozak | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Primož Kozak
DIMENZIJA
10,86 MB
IME DATOTEKE
Zbrano delo, 5. knjiga.pdf
ISBN
7287940433139

OPIS

Med Kozakovimi dramami je Kongres najbolj neposredno odprt za dialog s posameznikom o njegovem bivanju. Zelo dosledno je namenjen t. i. ontološki funkciji gledališča, ki po Kozakovi razlagi predvsem pomeni, da gledališče zmore v človeku ustvarjati notranjo eksistencialno napetost med resnico in neresnico, med bitjo in nebitjo. Dramo je izoblikoval leta 1967 na podlagi svojih neprizanesljivo kritičnih filozofskih in etiških spoznanj o slovenski in evropski sočasni stvarnosti, zlasti še o položaju, vlogi in aktivizmu intelektualcev in sploh mislečih ljudi v njej. S svojim odporniškim dejanjem, z alegorijskim prikazom spopadov in prizadevanj na univerzi je razkril bistvo dogajanj v družbi. V dramo je vgradil svoje še vedno nagovarjajoče ideje o posamezniku, kulturi in družbi, svojo perspektivo. Z dramaturškimi zaostritvami, uvedbo groteske in usmerjanjem k negaciji negiranja vrednot je omogočil, da jo gledalstvo in bralstvo prepozna in o njej razmisli.

; 21 cm Drugi avtorji Boršnik, Marja, 1906-1982 Vurnik, France Zbrano delo, 2. knjiga Zofka Kveder Nezbrana proza 1898-1903: črtice, povesti, novele Druga knjiga Zbranega dela Zofke Kveder prinaša pripovedno prozo, ki sodi v pisateljičino ustvarjalno najbolj intenzivno obdobje (1898-1903). Journals: Traditiones (with Slovenian Academy of Sciences and Arts, from 1999 with Institute of Ethnomusicology): since 1972 (ZRC since 1996) Studia mythologica Slavica: since 1998: Serials: Opera ethnologica Slovenica: since 2003 Glasovi: since 1988 (ZRC since 2014) Zbrano delo, 4.

Peta in zadnja knjiga Zbranega dela Alojza Gradnika prinaša njegova pisma, intervju z literarno zgodovinarko Marjo Boršnikovo, posamezne pesmi, ki bi sodile v predhodne knjige, pa ob njihovi redakciji še niso bile v razvidu, bibliografska kazala pesnikovih knjižnih, revijalnih in ... Zbrano delo - Osma knjiga. Zelo maldostni zapiski, ki jih uvrščamo v dodatek, so nastali konec prvega letnika Kocbekovega bogoslovnega študija v Mariboru, govorijo pa o njegovem mesec dni dolgem potovanju po Italiji poleti 1925, takoj po maturi na mariborski klasični gimnaziji. Kakšen je strošek dostave? Pri vseh nakupih nad 59 € je poštnina brezplačna.

POVEZANE KNJIGE