Politika stila

Politika stila - Daniel Hartley | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Daniel Hartley
DIMENZIJA
6,84 MB
IME DATOTEKE
Politika stila.pdf
ISBN
3673459824642

OPIS

Knjiga je eruditski prispevek k literarni teoriji, estetiki, lingvistiki in kulturnim študijam; s tem ko rekonstruira tradicijo marksistične stilistike, je temeljno delo pri študiju zgodovine marksizma in literarne teorije, s tem ko razvija izvirno teorijo stila, pa je redek poskus materialistične repolitizacije osrednjega pojma estetike. V obeh pogledih, kot rekonstrukcija in kot repolitizacija, je dragocen prispevek k slovenski humanistični teoriji, ki bi sicer stežka dobila tako sodobno intervencijo. Avtor razvija marksistično teorijo literarnega stila: v prvem delu pojasnjuje, zakaj so denimo Raymond Williams, Terry Eagleton in Fredric Jameson obravnavali estetski koncept stila kot ključnega za politično refleksijo. Oriše zgodovinske in konceptualne pogoje za vzpostavitev politike stila, vključno s podtalnim tokom marksistične stilistike od Marxa do Barthesa. V drugem delu podrobneje rekonstruira ta tok, v tretjem delu pa predlaga izvirno teorijo stila kot temeljni del marksistične poetike. Ta del knjige je Fredric Jameson ocenil za tako temeljitega, da bi mogel biti samostojna knjiga, Jean-Jacques Lecercle pa je celotno knjigo ocenil takole: »Odslej bo vsakdo, ki se spoprijema z marksistično literarno teorijo, moral upoštevati izjemno knjigo Daniela Hartleyja. Hartley je pravi naslednik Raymonda Williamsa – svojega učitelja je presegel z razvitjem lastnega premisleka o stilu kot družbenem razmerju ter sistematične teorije literarnega stila. S tem je rešil veliko uganko pojma stila, protislovje med njegovo kolektivnostjo (rokokojski stil, moderni stil itn.) in individualnostjo (le style c’est l’homme). To je Hartleyjeva prva knjiga, a je že ta monumentalna.«

2018. Knjiga je eruditski prispevek k literarni teoriji, estetiki, lingvistiki in kulturnim študijam; s tem ko rekonstruira tradicijo marksistične stilistike, je temeljno delo pri študiju zgodovine marksizma in literarne teorije, s tem ko razvija izvirno ... Knjiga je eruditski prispevek k literarni teoriji, estetiki, lingvistiki in kulturnim študijam; s tem ko rekonstruira tradicijo marksistične stilistike, je temeljno delo pri študiju zgodovine marksizma in literarne teorije, s tem ko razvija izvirno teorijo stila, pa je redek poskus materialistične repolitizacije osrednjega pojma estetike.

uporablja piškotke, z namenom zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabnikov, oglasnih sistemov in ostalih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z NADALJNO uporabo spletne strani soglašate z namestitvijo VSEH piškotkov. GOSTUJUĆI u jednoj televizijskoj emisiji, prva dama jugoslovenskog i srpskog rokenrola, Slađana Milošević (65), prozvala je samoproklamovanu folk divu Jelenu Karleušu (42) da je iskopirala sve što je ona uradila u karijeri. Analiza stila vožnje.

POVEZANE KNJIGE