Odrast

Odrast - Giacomo D´Alisa, Federico Demaria, Giorgos Kallis | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Giacomo D´Alisa, Federico Demaria, Giorgos Kallis
DIMENZIJA
8,62 MB
IME DATOTEKE
Odrast.pdf
ISBN
1967103246215

OPIS

Projekt Odrasti ne vključuje le sonaravnega polja, temveč tudi npr. blagostanje, pravičnost, solidarnost in demokracijo. Koncept Odrasti je zasnovan na enostavnosti, prostovoljni skromnosti, poudarjeni samooskrbi in nenasilju. Odrast torej ni zgolj uresničljiv projekt za doseganje okoljske trajnosti (npr. z ukrepi zmanjševanja ekološkega odtisa, omejenega vnosa materialov in snovi v proizvodnjo in potrošnjo, odmika od fosilnih goriv), je tudi koncept socialne in ekonomske trajnosti, gradnik večje družbene enakosti, sistemske solidarnosti in demokracije. Trajnostnodružbeno-ekonomsko polje Odrasti namreč razen paradigmatičnega odklona od modela rasti preko učinkov nedenarne nadgradnje univerzalnega temeljnega dohodka v t. i. brezpogojno podporo za neodvisnost in hkratne obvezna uvedbe najvišjega sprejemljivega dohodka globinsko posega v vrednotne in socialne postulate kapitalizma. Pristopi k raziskovanju od-rasti so različni, a koncept Odrast je po mnenju Kallisa, Demarie in D'Alisa v prvi vrsti načrt za opustitev (količinske) ekonomske rasti kot družbenega cilja, poziv k materialni zmernosti in preprostosti ter konkreten načrt tudi za radikalno zmanjšanje premoženjske, dohodkovne, geografske in medgeneracijske neenakosti. Označuje zlasti projekt absolutnega, torej količinskega zmanjševanja proizvodnje in potrošnje ter pritiskov na okolje v bogatih državah in hkratnega iskanja modela družbene pravičnosti z novimi sonaravnimi, socialnimi in političnimi državnimi koncepti, mehanizmi in instrumenti. - iz recenzije dr. Dušana Pluta

Delavska enotnost; Sindikalna akademija; Sindikat Mladi plus; Evropska konfederacija sindikatov - ETUC; Sindikalne počitnice; Projekti; Za krepitev socialnega dialoga; E-učilnica; Spremljaj nas. Najdi nas na Facebooku Prijava na e-novice.

Globalno podnebje, država blaginje in družbene vezi, ki so bile leta temelj človeških odnosov, so postale podrejene imperativu rasti. To je provokativno sporočilo Giacoma D'Alise, Federica Demarie in Giorgosa Kallisa v knjigi Odrast: Besednjak za novo dobo. Odrast sicer res na nek način pomeni korak nazaj, ampak ni neki preživeli in propadli socialistični model družbe.

POVEZANE KNJIGE