Med dvema bregovoma

Med dvema bregovoma - Josip Osti | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Josip Osti
DIMENZIJA
6,38 MB
IME DATOTEKE
Med dvema bregovoma.pdf
ISBN
2234323505237

OPIS

Eseji Josipa Ostija Med dvema bregovoma so nastajali ob različnih priložnostih v letih med 1973 in 2004, a tudi ob knjižnem natisu bralca očarajo s svojo zunajčasno svežino, poetsko gibčnostjo in širino avtorjevih literarnih razgledov. Avtor jih zavestno ni »aktualiziral«, saj imenitno izpričujejo, da njegova esejistična beseda ne pozna meja časa in prostora. Literarne pokrajine pesniških in proznih sodrugov Osti slika v širokem besednem zamahu in s skrbno niansiranimi detajli obenem, vanje vstopa s tenkočutnostjo človeka, ki mu je poezija besede vsakdanji kruh.Izbor zajema imena klasikov slovenske poezije in proze: od Kosovela, Minattija, Zlobca, Šalamuna, do še živečih Kosa, Grafenauerja, Makarovičeve, Novaka; od prozaistov pa Prežiha, Kovačiča, Vugo, Jančarja in Flisarja. Na drugem bregu se srečujemo z ustvarjalnostjo bosanskih, srbskih in hrvaških sodobnih avtorjev. Poglobljeni Ostijevi književni razgledi so pisani večinoma s »tomajske« perspektive, a njegova beseda je most, prek katerega prehajajo v širši evropski in svetovni ustvarjalni prostor, ki je izzival in obenem narekoval razločke v kulturnih fiziognomijah v slovenskem in jugoslovanskem prostoru: posamezne ustvarjalce pa ob tem zbliževal in ustvarjalno bogatil.

Zolgensma nadomesti okvarjen gen, torej potegne oba bregova skupaj, da most ni potreben. Ampak Zolgensma ne spremeni otrokovega DNKja.

Povezovali so ljudi in kraje, omogočali srečanje različnih kultur, premoščali so razlike med narodi ... Šolske obveznosti so postale nekoliko »težje«, točkovanje in tekmovanje vsepovsod, predvsem pa so se nakopičile raznovrstne popoldanske dejavnosti. Tako so tudi starši, predvsem v večjih mestih, dobili novo funkcij, in sicer vlogo »vozačev«.

POVEZANE KNJIGE