Maribor paralaksa

Maribor paralaksa - Jerneja Ferlež, Peter Rezman | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Jerneja Ferlež, Peter Rezman
DIMENZIJA
7,63 MB
IME DATOTEKE
Maribor paralaksa.pdf
ISBN
3883088107615

OPIS

Zbirka novel Maribor paralaksa izhaja iz koncepta dveh različnih pristopov k pisanju dveh po izvoru različnih avtorjev. Vsako novelo uvaja komentar na eno ali več starejših fotografij, iz katerih izstopijo portretiranci in detajli, postavljeni v širši kontekst časa in prostora posnetka, večinoma Maribora v 19. in 20. stoletju. Vsaka pripoved ima dokumentaristični pol, izhajajoč iz realnih dokumentarnih dejstev, in fiktivni oziroma literarni pol, ki izhaja iz prvega. Vse se dogajajo od Trsta do Prage, hkrati pa je vanje vedno vtkan Maribor. o avtorici in avtorju Jerneja Ferlež (1968) je etnologinja in bibliotekarka, doktorirala je s področja etnologije. Objavila vrsto etnoloških člankov in monografij (Mariborska dvorišča Fotografiranje v Mariboru, Josip Hutter in bivalna kultura Maribora, Stanovati v Mariboru), uredila katalog razstave Nemci in Maribor, sonapisala knjigo Okusiti Maribor ter scenarij za film Mariborska dvorišča. Kot producentka je delala pri Evropski prestolnici kulture Maribor 2012. Peter Rezman (1956) je bil leta 1983 uvrščen v antologijo Slovenske rudarske pesmi. Poezija: Pesmi iz premoga, Družmirje. Slikanica: Žvalinjak. Slikanica za odrasle: Družmirje.0. Drame: Beseda te gleda, Ljubljana – Gospa Sveta. Prozne zbirke: Kiril Lajš ni lastnik krčme Peter Rezman, Skok iz kože (nagrada fabula), Nujni deleži ozimnice (nominacija za fabulo). Romani: Pristanek na kukavičje jajce, Zahod jame (finalist kresnika), Tekoči trak (nominacija za kritiško sito in nagrado kresnik), Barbara in Krištof.

Recenzija knjige Maribor paralaksa (2020) Maribor ( izgovorjava (pomoč · info)) je z okoli 100.000 prebivalci drugo največje mesto v Sloveniji, neformalna prestolnica Slovenske Štajerske in sedež Mestne občine Maribor.Velja za gospodarsko, finančno, upravno, izobraževalno, kulturno, trgovsko in turistično središče celotne severovzhodne Slovenije. Za starše; Svet šole / staršev / šolska dijaška skupnost; Šola - Ambasadorka projekta EU parlamenta; Počitnice na Drugi; Svetovalna služba; Knjižnica Maribor paralaksa Zgodbe od Trsta do Prage, v katere je vedno vtkan Maribor, zajemajo obdobje od leta 1850 do 1970 Vabljeni na predstavitev knjige MARIBOR PARALAKSA in pogovor z avtorjema. Povezuje stand-up komik Sašo Stare SREDA, 13.

recenzije ocene in poročila Ferle ... Maribor paralaksa avtorjev Jerneje Ferlež in Petra Rezmana prinaša svojski pogled na zgodovino mesta 19. in 20.

POVEZANE KNJIGE