Delavska moč

Delavska moč - Beverly J. Silver | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

Beverly J. Silver
Delavska moč.pdf

Delavska moč; Delavska gibanja in globalizacija od 1870 Beverly J. Silver je odlična analiza zgodovine toka kapitala, ki poskuša s svojim begom in reogranizacijo produkcijskih razmerij omejiti moč dela. Avtorica svoje teze utemeljuje na podlagi podatkov o 91947 delavskih nemirih v 168 državah med letoma 1870 in 1996, ki jih je zbrala Raziskovalna skupina za svetovno delavstvo (World Labour Research Group). Konflikt med kapitalom in delom se nam pokaže kot ključno gonilo globalizacijskih procesov, ki so v knjigi prikazani izrazito materialno, kot način discipliniranja dela in ohranjanja profitne stopnje.Avtorica v razpravo o produkcijskih procesih vnaša vprašanje geografije, ki je v običajnih historičnih analizah zanemarjeno ter s tem pokaže, da v »globaliziranem« svetu prostor ne izginja, temveč se njegov pomen celo krepi. Dodaten doprinos te lucidne knjige je analiza vloge dela in njegove organizacije kot pomembnega gonila zgodovinskih procesov, ki so običajno opisani kot posledica delovanja političnih, gospodarskih ali vojaških elit. Ravno nasprotno: Silver pokaže, da se kapital ne peha po svetu zaradi lastne notranje logike, ampak ga v to sili organizirano delo. o avtorici Beverly J. Silver je profesorica na oddelku za sociologijo na Univerzi Johns Hopkins in direktorica Arrighi Center for Global Studies. Njeno raziskovanje je osredotočeno na probleme razvoja, dela in družbenih konfliktov, ki jih analizira prek svetovno-zgodovinske metode. Njeno delo poglablja in konkretizira analitični okvir teorije svetovnih-sistemov, ki so jo oblikovali Giovanni Arrighi, Immanuel Wallerstein in Terence Hopkins. Je soavtorica knjige Chaos and Governance in the Modern World System (University of Minnesota Press, 1999) ter avtorica več člankov, ki so, med drugim, izšli v revijah Studies in Comparative International Development, Politics and Society in Critical Sociology. Za knjigo Delavska moč je leta 2005 prejela prestižno nagrado Ameriškega sociološkega društva Distinguished Scholarly Publication Award.

Je ena redkih bančnih institucij, ki je svoje poslovanje širila tudi v času krize ter vsa leta poslovala z dobičkom. V letu 2019 je hranilnica dosegla bruto dobiček v višini 6,4 mio EUR, kar je 20 % več kot v letu 2018 in hkrati 15 % nad sprejetim letnim načrtom. Delavska svetovalnica je danes predstavila vmesne rezultate projekta PO-MOČ, s katerim želi identificirati potencialne žrtve delovnega izkoriščanja.

Gorazd Kovačič, dr. Maja Breznik Vsebina - delo govori o stavkovnih uspehih v zadnjem stoletju in pol - je pisana s stališča starega marksizma, ki nasprotuje praksi, po kateri lastnik kapitala iz... Na današnji novinarski konferenci smo predstavili projekt "PO-MOČ"! Celotno predstavitev projekta si lahko pogledate v spodnji prilogi! Predstavitev projekta_PO MOC_ Društvo za zagovorništvo ranljivih skupin - Delavska... Delavska hranilnica je nosilka certifikata Najugodnejša banka 2020.