Življenje je srhljiva pravljica

Življenje je srhljiva pravljica - Josip Osti | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Josip Osti
DIMENZIJA
11,94 MB
IME DATOTEKE
Življenje je srhljiva pravljica.pdf
ISBN
6429342855938

OPIS

Gre za tretji mozaični biografski roman Josipa Ostija (prva dva, Duhovi hiše Heinricha Bölla (Mladinska knjiga) in Pred zrcalom (Založba Pivec), sta izšla leta 2016 in 2017) v neformalni trilogiji. Roman je sestavljen iz treh delov, osrednji je vojni dnevnik Ostijeve matere, ki je izjemno, dragoceno in pretresljivo pričevanje, ki bo, po mnenju recenzenta Boris A. Novaka "obveljal za enega izmed najpomembnejših dokumentov troletnega obleganja Sarajeva". Ta, skupaj z Ostijevimi močnimi zgodbami, spomini in razlagami dejansko tvori 'srhljivo' – ta pridevnik iz naslova je karseda utemeljen – podobo bosanske vojne in vzporednih dogajanj v drugih okoljih, vključno s slovenskim. Tretja razsežnost besedila so zelo natančni opisi Ostijeve bolezni in spopadanja z njo, ti podeljujejo vojnim pismom oz. dnevnikom njegove matere ter njegovimi spominom na to obdobje dodatno eksistencialno zavest. V prepletanju različnih elementov je to besedilo zelo zanimivo in inovativno, ali kot v recenziji zapiše Novak "kljub temu da gre za stvarna dejstva in verodostojne dogodke, učinkuje celota romaneskno."

Roman je zmes vojnega dnevnika pisateljeve matere in motiva prebolevanja težke bolezni, čez oboje - pravi avtor - je napeta tudi ljubezenska tema. Avtor tematizira ljubezen, ki je vzpostavljena med sinom in materjo, pa tudi ljubezen do svojega hišnega ljubljenčka.

Vabimo Vas na predstavitev romana ŽIVLJENJE JE SRHLJIVA PRAVLJICA Josipa Ostija , ki bo v hiši Društva slovenskih pisateljev , Tomšičeva 12, Ljubljana, v sredo, 12. februarja 2020, ob 18.

POVEZANE KNJIGE