Turški lok

Turški lok - Blaž Lukan | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Blaž Lukan
DIMENZIJA
11,12 MB
IME DATOTEKE
Turški lok.pdf
ISBN
7109044223984

OPIS

V Turškem loku je zbranih petnajst razprav na temo slovenske drame, ki jih je Blaž Lukan ob različnih priložnostih napisal v zadnjih desetih letih. Avtor je vpet v slovensko gledališče vse od sedemdesetih kot dramaturg, umetniški vodja, urednik, predavatelj na AGRFT, tudi dramatik. Knjiga je razdeljena na dva dela; v prvem so zbrane drame, ki jih povezuje prehodnost v različnih (literarnoideoloških) pogledih: iz intimizma v modernizem, iz modernizma v (proto)postmodernizem; iz psihologije v absurd ipd.; drame v drugem delu pa so deloma ali že povsem prestopile v polje postdramskega. In čeprav se v njej nabrani dramski avtorji in njihove poetike med seboj močno razlikujejo – knjiga bralca vodi od Vitomila Zupana in Petra Božiča, preko Dragice Potočnjak in Matjaža Zupančiča do Petra Rezmana in Simone Semenič – pa je za vse značilna tudi problematizacija pojma drame, dramskega in dramatičnega. Figurativno povedano: pri (skoraj) vsakem od njih (tradicionalna) drama iz drame na tak ali drugačen način izgine. o avtorju Dr. Blaž Lukan (1955) slovenski kulturni prostor bogati kot gledališki kritik in premišljevalec teorije scenskih umetnosti, avtor številnih razprav in knjig o gledališču, v katerih s študioznim, analitičnim in zgodovinskim pogledom spremlja sodobno (slovensko) dramo.

Današnja Slovenija je bila takrat razdeljena na dežele (Kranjska, Štajerska, Koroška, Goriška in mesto Trst).. Prvič so Turki vpadli na ozemlje današnje Slovenije 9.

Redna cena: 29,99 € Skrij Poglej ve ... Turški lok je zbirka dramaturških razprav o slovenskih avtorjih, ki so nastale v zadnjem desetletju in so bile nekatere napisane ob knjižnem izidu dram, druge so za gledališki list prirejene dramaturške razčlembe ob uprizoritvi. Pomenljiva je odsotnost v naslovu; seveda je turški lok natančen in močan, vendar do bolj pričakovanega in ... In ravno petnajst slednjih je združenih v knjigo Turški lok, ki se v naslovu igra s famoznim dramaturškim lokom in dobesednim pomenom turškega loka kot najbolj cenjenega izmed vseh lokov, tudi zaradi svojega dometa.

POVEZANE KNJIGE