Liberalizem

Liberalizem - Edmund Fawcett | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Edmund Fawcett
DIMENZIJA
7,16 MB
IME DATOTEKE
Liberalizem.pdf
ISBN
8844650510196

OPIS

Liberalizem Edmunda Fawcetta je zgodovina liberalizma od začetkov do danes. Gre za celostno predstavitev liberalizma, razvoja njegove misli skozi dve stoletji in osvetlitev njegovega težavnega položaja v sedanjosti (angleški izvirnik je izšel l. 2018). Avtor razvoj in stanje liberalizma predstavi na osnovi opisa in primerjave zgodovine liberalizma v štirih zglednih zahodnih liberalnih državah – Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji in ZDA – ter z osvetlitvijo življenja in dela najvidnejših oz. najpomembnejših liberalcev v zgodovini. Vsebina monografije je v osnovi razdeljena na uvod in štiri dele.V Uvodu avtor najprej temeljito opredeli liberalizem kot takšen. V Prvem delu predstavi vzpon liberalizma v 19. stoletju. V Drugem delu opiše liberalizem od osemdesetih let 19. stoletja do leta 1945, tj. njegovo zrelo dobo, v kateri se je ubadal z demokracijo in več drugimi velikimi izzivi kot so zahodni imperializem, katastrofa dveh svetovnih vojn ali velika depresija. V Tretjem delu (1945–1989) prikaže razvoj povojnega liberalizma in pot liberalne demokracije k izrednemu uspehu. V Četrtem delu osvetli težaven položaj, v katerem se je znašla liberalna demokracija v zadnjih dveh desetletjih: vzpon trde desnice na Zahodu, nove geopolitične izzive, odnos do migracij ter pereče intelektualne dvome in nezadovoljstvo.Fawcett si v zgodbi o liberalizmu ves čas prizadeva biti objektiven ter predstavlja tako njegove šibke točke in slabosti kot tudi njegove močne strani. Namen knjige je, po besedah avtorja, »bolje razumeti, kaj je liberalizem, da bi nam bilo bolj jasno, kaj gre narobe«. Monografije, ki tako celostno osvetljujejo zgodovino liberalne misli, v mednarodnem prostoru izidejo zelo redko. Edmund Fawcett se je pri pisanju knjige lahko naslanjal na svoje bogate publicistične izkušnje in te knjige ni namenil le zainteresirani strokovni javnosti (politologom, filozofom, sociologom, zgodovinarjem, ekonomistom idr.), temveč si je prizadeval to zahtevno temo približati čim širšemu krogu bralcev. Knjiga je namenjena vsem, ki jih zanima liberalizem oz. liberalna demokracija kot vodilna politična praksa v današnjem svetu – tudi pri nas.

Dobra zadeva za bolj čisto javno-politično debato. Za okus hiter prevod odlomka.

Nasprotno, mora se boriti za ta institut, da bo lahko zavaroval njeno moč zavoljo kapitalizma. Liberalizem, fašizem, neoliberalizem Tomaž Mastnak Finančna in gospodarska kriza globoko spreminja svetovno, evropsko in tudi slovensko politiko. Avtor, ki je te spremembe doma in po svetu analiziral in interpretiral v rednih časopisnih kolumnah, se v pričujoči knjigi ukvarja predvsem z eno od njih in sicer z naraščanjem fašizma, ki je ... Podivjani liberalizem! 21.07.2020, 13:54 Tadej Sadar .

POVEZANE KNJIGE