Izbrana gesla iz Diderotove in dAlembertove Enciklopedije

Izbrana gesla iz Diderotove in dAlembertove Enciklopedije - Denis Diderot, Jean le Rond dAlembert | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

Denis Diderot, Jean le Rond dAlembert
Izbrana gesla iz Diderotove in dAlembertove Enciklopedije.pdf

Enciklopedija, materializirana v svojih 17 zvezkih gesel in 11 zvezkih bakrorezov, ni le plod svojega stoletja, temveč tudi svoje dežele, absolutistične Francije. Francije, ki je podpirala zasebne podjetniške podvige in se z njimi identificirala; Francije, ki je dopuščala nekonvencionalno misel – dokler se je ni odločila sankcionirati; Francije, ki se je gospodarsko in družbeno razvijala v nove smeri ter pronicljivim umom omogočala refleksijo teh novosti; Francije, ki je v razvijajočem se tisku omogočala svobodo za ostre polemike, v katerih so dobile besedo vse stranke: enciklopedisti, antienciklopedisti in tisti vmes. Francije, ki je bdela nad Enciklopedijo kot nad narodnim zakladom, ki je ves čas le en svobodomiseln korak od tega, da postane državni sovražnik. Avtorji Enciklopedije torej niso bili le njeni štirje založniki, njeni trije uredniki, njenih 160 piscev, njenih 50 risarjev in graverjev ter neznano število anonimnih svetovalcev in informatorjev. Njeni avtorji so bili tudi žurnalisti, ki so jo branili ali napadali, pamfletisti, ki so jo obrekovali, cenzorji, ki so jo presojali, teologi in lobisti, ki so jo obsojali, ter uradniki in oblastniki, ki so jo z eno roko prepovedovali, z drugo pa podpirali. Avtor Enciklopedije je bil nazadnje celotni stari režim, režim privilegijev in hierarhij, ki ga je prav Enciklopedija pomagala omajati, morda nazadnje porušiti. (Iz spremne študije Mihe Mareka.)

teden 2021 }} oz. v prvo manjkajočo predlogo na seznamu , kamor dodajte tudi povzetek slike. Prijava na e-novice.

Domov > Izbrana poglavja iz matematike Izbrana poglavja iz matematike . RM.