Vesolje

Vesolje - Gregor Strniša | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Gregor Strniša
DIMENZIJA
7,26 MB
IME DATOTEKE
Vesolje.pdf
ISBN
1710576654304

OPIS

Gregor Strniša (1930–1987) je eden najpomembnejših slovenskih dramatikov in pesnikov 20. stoletja. Pesniške zbirke – od prve Mozaiki (1959) do zadnjih dveh Škarje in Jajce (1975) – je sam povzel v lastnem izboru z naslovom Vesolje (1983). Pesmim je dodal še temeljit samopremislek, traktat o umetnosti, in s tem poskrbel za enega ključnih pesemskih in refleksivnih dogodkov slovenske poezije. Njegova pesniška ambicija je bila združiti najmanjšo partikularnost z vseobsežnostjo vesoljstva: prodiranje v človeške notranje svetove je preslikava prodiranja v veliki zunanji prostor, v vesolje. Po več kot petintridesetih letih od prve izdaje Vesolje ponatiskujemo skupaj z risbami Silvana Omerzuja. Njegove podobe so enostavne, skoraj asketske, delujejo kot piktogrami, likovni haikuji. To so nekakšni prazapisi iz globin duha, ki bodo na novo zavibrirali s Strniševimi pesmimi.

Tudi bivajoča bitja so snovna. V tem smislu v največjem merilu poskuša razumeti Vesolje kozmologija - znanost, ki se je razvila iz astronomije in fizike. Vrtljiva zvezdna karta Avtorica: Marija Ermenc.

Se še spomnite dua Platin, ki sta ga leta 2000 ustanovila zakonca Diana in Simon Gomilšek in nas leta 2004 zastopala na Evroviziji? Letos se po daljšem medijskem premoru vračata na domači trg z novim albumom, ki je že skoraj gotov. Trije bogataši iz ZDA, Kanade in Izraela bi lahko prihodnje leto postali vesoljski turisti, ki bodo 'v zameno' za okoli 45 milijonov evrov poleteli na Mednarodno vesoljsko postajo. Ta je turiste sicer sprejela že večkrat, tokratna misija pa bi bila prva povsem komercialna odprava v vesolje. Zanimalo ga je, ali bo vesolje...

POVEZANE KNJIGE