V Elvisovi sobi

V Elvisovi sobi - Sebastijan Pregelj | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Sebastijan Pregelj
DIMENZIJA
9,5 MB
IME DATOTEKE
V Elvisovi sobi.pdf
ISBN
4301154459320

OPIS

Jan je povsem običajen otrok, ki hodi v šolo v osemdesetih. Tu so prvo kolo, nato prve ljubezni, težaki pred šolo, skrbni starši in kup drobnarij, ki gradijo naša življenja: od prvih epizod Vojne zvezd do barvnega televizorja. Morda ga od vrstnikov (tako kot njegovega avtorja) loči le izjemna domišljija. V vojsko odide tik pred razpadom Jugoslavije, v času, ko nekoč nepomembne stvari postanejo pomembne – recimo, kakšne vere je makedonska družina sošolca Elvisa, pa zašepetane zgodbe o dogajanju v gozdovih po drugi vojni. In ko razpade država, se zaprejo tudi vrata Elvisove sobe, prostora svetlih otroških iger. V Elvisovi sobi je izjemno izpisan roman o odraščanju in verjetno tudi prvi slovenski roman, ki skozi osebno pripoved prepričljivo prikaže obdobje osamosvajanja naše države. Vajeni smo, da Sebastijan Pregelj (r. 1970) kompleksne teme zapisuje z navidezno preprostostjo, hkrati pa s kristalno izbrušenimi stavki. A če je doslej tako njegova proza za otroke kot odrasle pogosto posegala v zgodovino (serija Zgodbe s konca kamene dobe, roman Leta milosti) ali celo fantastiko (romani Mož, ki je jahal tigra; Kronika pozabljanja; Vdih, izdih …), je tokratni roman hommage njegovemu otroštvu, po detajlih kronotopa pa včasih celo blizu avtobiografski pisavi.

Sebastijan Pregelj je burna dogajanja z restavratorsko natančnostjo in tankočutno dramaturgijo izrisal skozi pogled fanta, ki v tem času iz otroka odraste v moža. Jana, edinca iz povprečne ljubljanske družine osemdesetih let prejšnjega stoletja, spoznamo ob vstopu v prvi razred in ... Sebastjan Pregelj: V Elvisovi sobi.

»Pregelj proces spreminjanja družbenih razmerij ponazori na jezikovni ravni, ko v sprva zamejeno prvoosebno perspektivo vpleta vse več ... Dobitnik prve Cankarjeve nagrade je pisatelj Sebastijan Pregelj Sebastijan Pregelj je nagrado za najboljše izvirno leposlovno delo lanskega leta prejel za roman V Elvisovi sobi. Ngozi Okonjo-Iweala / S turbanom na glavi in velikansko energijo Ngozi Okonjo-Iweala je prva ženska, ki prihaja na vrh ... V Elvisovi sobi je izjemno izpisan roman o odraščanju in verjetno tudi prvi slovenski roman, ki skozi osebno pripoved prepričljivo prikaže obdobje osamosvajanja naše države.

POVEZANE KNJIGE