Plečnik

Plečnik - Peter Krečič | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Peter Krečič
DIMENZIJA
6,72 MB
IME DATOTEKE
Plečnik.pdf
ISBN
2657634368628

OPIS

Delo je izjemno izčrpna in poljudno pisana biografija Jožeta Plečnika, arhitekta, ki ga avtor preučuje že desetletja. Plečnika spremlja tako osebnostno kot po umetniški strani, od njegove zgodnje mladosti, očetove mizarske delavnice preko šolanja v Gradcu do preboja v šolo znamenitega arhitekta Otta Wagnerja na Dunaju, kjer malo pred koncem 19. stoletja sledijo njegov hitri vzpon na vrh umetniškega prizorišča in nato umetnostna preobrazba med potovanjem po Italiji ter desetletje najvidnejšega ustvarjalnega vzpona. Kritika cerkve z najvišjih oblastnih vrhov ga prežene v Prago, kjer se desetletje ukvarja pretežno s poučevanjem na umetnoobrtni šoli. Po prvi svetovni vojni se mu razprejo nova ustvarjalna obzorja najprej z delom za predsednika Češkoslovaške republike Tomaša Masaryka, po drugi vojni se mu z imenovanjem za profesorja na ljubljanski univerzi izpolni želja po življenju in delu v domovini. Njegov opus se dobro desetletje odvija vzporedno na Praškem gradu in v Ljubljani. Obdobje po zadnji vojni zaznamuje njegovo umikanje v ozadje. Mojstrovo navidezno sestopanje z Dunaja v vse večjo anonimnost Prage in Ljubljane se posthumno sprva kaže kot njegov neuspeh, zatrtje velikega talenta in ustvarjalnih moči. Toda le začasno. V treh desetletjih po smrti se po velikem odkritju njegovega univerzalnega genija v Parizu začenja njegov ponovni vzpon na svetovni Olimp arhitekturne umetnosti. Knjigo krasi več kot 100 fotografij.

Plečnik je arhitekt, ki si je močno prizadeval, da bi z lastnim umetniškim ustvarjanjem dal slovenski arhitekturi izrazito prepoznavnost.Zaradi njegovega kakovostnega dela in vpliva na bodoče generacije arhitektov je po mnenju večine kritikov največji slovenski arhitekt. Jože Plečnik (pronunciation (help · info)) (23 January 1872 - 7 January 1957) was a Slovene architect who had a major impact on the modern architecture of Vienna, Prague and of Ljubljana, the capital of Slovenia, most notably by designing the iconic Triple Bridge and the Slovene National and University Library building, as well as the embankments along the Ljubljanica River, the Ljubljana ... A woodworking studio, where replicas of the "Plečnik Chair", designed by the famous slovenian architect Jože Plečnik, are being made. Kot novo prestolnico Slovencev je Plečnik skušal Ljubljano oblikovati na moderen način, a po vzoru antičnih Aten. Za njegov slog, ki še danes velja za inovativnega, so značilne klasične oblikovne prvine, kot so stebri, preklade, balustrade, stebriči ipd., ki pa jih je predeloval in kombiniral na svojski način. Plečnik je eden največjih snovalcev sakralnega posodja.

»Kot otrok sem se nad svojim bratom Janezom tako razjezil, da sem letel z nožem za njim, a ga, hvala Bogu, nisem ujel, ker ne vem, kaj bi se sicer zgodilo!« Znal se je besno znesti tudi nad študenti in drugimi ljudmi, če kaj ni bilo narejeno v skladu z njegovimi pričakovanji. ... Plečnik je mu je vrnil z Zacherlovo palačo.

POVEZANE KNJIGE