Metuljčki in mehaniki

Metuljčki in mehaniki - Peter Svetina | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Peter Svetina
DIMENZIJA
4,48 MB
IME DATOTEKE
Metuljčki in mehaniki.pdf
ISBN
7384668188290

OPIS

Večkrat nagrajeni pesnik, pisatelj in prevajalec Peter Svetina (1970), ki s svojimi deli najpogosteje nagovarja otroke, se z mladinsko književnostjo že vrsto let ukvarja tudi teoretsko. Uredil je antologijo starejše slovenske mladinske književnosti Pionirji na promenadi, v pričujočem delu pa se ukvarja zlasti z razumevanjem slovenske mladinske književnosti v odnosu do družbenega konteksta. Knjiga prinaša pogled na oblikovanje literarnega kanona po drugi svetovni vojni, med drugim pa tudi dragocene in manj znane informacije o zgodovini slovenskega založništva za otroke in mladino pri nas. Peter Svetina(1970) je študiral slavistiko na ljubljanski filozofski fakulteti. Doktoriral je iz starejše slovenske poezije, zdaj pa predava slovensko in južnoslovanske književnosti na univerzi v Celovcu. Piše za otroke in odrasle, prevaja zlasti iz češkega in hrvaškega oz. srbskega jezika, ob vsem tem pa ves čas raziskuje slovensko mladinsko književnost. Pričujoča knjiga je rezultat raziskovanja zadnjih desetih let, ki je bilo predstavljeno že v nekaterih člankih, in tvori celoto z antologijo slovenske mladinske književnosti med letoma 1920 in 1948 Pionirji na promenadi (Kondor, 2011). Razpravam v angažirani sveži dikciji se pozna, da njihov avtor dr. Peter Svetina ni samo znanstvenik, marveč tudi pesnik in pisatelj. Njegova monografija, ki osvetljuje vznemirljivo časovno obdobje, prinaša (ob strokovnih izzivih) pomembne nove izsledke, relevantne za vsakršno sodobno interpretacijo zgodovinskega razvoja slovenske mladinske književnosti.

Reci tvoji roki, da jo poljubljam. Priporočila urednikov Fantazijski svetovi vabijo Preglejte priporočila urednikov Mladinske knjige in Cankarjeve založbe - od temeljnih del fantazijske književnosti do sodobnih uspešnic.

- 2019 Pregled izposoj po knjižnicah COBISS.SI-ID: 298624256 Pred kratkim je pri Mladinski knjigi izšla njegova strokovna knjiga Metuljčki in mehaniki, v kateri raziskuje mladinsko književnost med obema vojnama in po drugi svetovni vojni ter v njej ugotavlja, kako so v socializmu temeljna dela slovenske mladinske književnosti po drugi vojni priredili oziroma očistili nezaželenih elementov, da so ... V okviru 22. Festivala slovenskega filma so z nagrado za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti nagradili filmskega avtorja in komponista Andreja Zdraviča, ki mu namenjamo pozornost v tokratni oddaji.

POVEZANE KNJIGE