Vaje iz neobstoja

Vaje iz neobstoja - Marzanna Bogumiła Kielar | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Marzanna Bogumiła Kielar
DIMENZIJA
6,27 MB
IME DATOTEKE
Vaje iz neobstoja.pdf
ISBN
5227851923727

OPIS

Lirična poezija prikazuje destilirano resničnost, je zapisal Aldous Huxley. Toda ob branju pesmi Marzanne Kielar nas spreletava drugačen občutek: občutek, da je poezija sok, iztisnjen iz vse resničnosti s tisto človekovo izkušnjo, ki gre »do konca«, do »najbolj resnične« resničnosti, in nastaja pod visokim pritiskom na samem robu obstoja. Tam, kjer je vse res. S preciznim očesom hladnega opazovalca narisan svet, sveža, haptično nazorna govorica, pretkana z jasnimi, a presenetljivimi podobami: pravkar odprt list neimenovane rastline, mravlja, nenavadna sonca ogromnih severnih pokrajin, mogočne geološke strukture in v njih človek, dva človeka, »organski primesi, uklenjeni v ledu« ... In še zabrisani trenutki vsakdanjosti, ljubezenske bližine: besede, bose v poletni travi, neizgovorljiva bližina, misli, gole, za zmeraj izgubljene v prostranstvih permafrosta ... A resničnost je resnična in vsa tu samo zaradi človeka, tudi ko se zdi, da ga ni, takrat še najbolj: takrat je namreč tu kot uganka vsega; uganka, ki govori v prvi osebi in ve, da je resnično življenje vaja iz neobstoja. Marzanna Bogumiła Kielar je v poljski poeziji samosvoj glas in se je že vse od prvega literarnega nastopa izrazito razlikovala od pesniških vrstnikov, po literarnem listu, ki je izhajal od leta 1987 in v katerem so se v devetdesetih letih uveljavljali mladi pesniki in pisatelji, pogosto poimenovani kar generacija Bruliona. Vse od prve zbirke sodi v sam vrh sodobne poljske poezije. Njen opus ne pozna nihanj, saj so bile že njene prve pesmi literarno zreli izdelki, temveč je kakovostno izenačen, brez zdrsov. Slovenski izbor pesmi Marzanne Bogumiłe Kielar obsega obsežen izbor iz zbirk Sacra converzacione, Materia Prima in Monodija ter celotno zbirko Navigacije.

; 22 cm. - (Sozvezdja ; 4) Estetsko mrakobnost, s katero odjeka dihajoč organizem pesničine severne pokrajine, je v slovenščini mogoče brati od leta 2018, ko je pri založbi Družina znotraj zbirke Sozvezdja v prevodu Jane Unuk izšla zbirka Vaje iz neobstoja.

O pe... Na knjižnem sejmu v Cankarjevem domu je bila v debatni kavarni predstavljena pesniška zbirka Vaje iz neobstoja poljske pesnice Marzanne Bogumiłe Kielar. O pesnici in njenem ustvarjanju sta se ... Marzanna Bogumiła Kielar: Vaje iz neobstoja Prevedla Jana Unuk Izšlo je »Poezija mora biti rezilo, ki odpira v nas, kar je banalnega, da nam približa kakšno resnico.« Tako definira poezijo Marzanne B.

POVEZANE KNJIGE