Slepe miši

Slepe miši - Dušan Merc | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Dušan Merc
DIMENZIJA
4,41 MB
IME DATOTEKE
Slepe miši.pdf
ISBN
8591100334660

OPIS

Pripovedovalec romana Slepe miši je knjižničar, ki je tik pred upokojitvijo. Na njegovem delovnem mestu se nenadoma znajde knjiga Igorja Omerze »1984, Orwelovo leto Agopa Stepanjana« o montiranem protivohunskem in protiterorističnem procesu v Ljubljani leta 1984. V Kadetski šoli za miličnike kadete, kjer je bil zaposlen pred tridesetimi leti kot knjižničar, je bil tudi sam protagonist osumljen sodelovanja z domnevno teroristično in vohunsko skupino. Šele ko prebira podtaknjeno knjigo, ugotovi, zakaj so ga takrat zasliševali in zasledovali. Na tajnem montiranem procesu na vojaškem sodišču so bili takrat obtoženi in obsojeni bolgarski in jugoslovanski državljani, ki niti približno niso vedeli, česa so jih obtožili ter zakaj. Del romana vključuje tudi dobesedno navedbo iz utemeljitve obsodbe deveterici, ki se je končala 22. oktobra 1984 na vojaškem sodišču v Ljubljani. Vsi so bili brez materialnih dokazov obsojeni na zaporne kazni. Bistvo omenjenega procesa se skriva v tem, da je bil tajen in da so bili obsojeni popolnoma nedolžni ljudi z obrobja družbe, ki niso imeli zaveznikov na pomembnih položajih in nobene možnosti, da bi se na vojaškem sodišču branili. o avtorju Dušan Merc (1952) je diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani, na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo. Sprva je bil zaposlen kot učitelj slovenščine, pozneje je bil dvaintrideset let ravnatelj Osnovne šole Prule. V svoji dolgoletni pisateljski karieri je izdal trinajst romanov, tri zbirke kratkih zgodb in knjigo esejev. Večkrat je bil nominiran za kresnika in nagrado Prešernovega sklada.Več o knjigi: INTERVJU IZ REVIJE BUKLA

V Kadetski šoli za miličnike kadete, kjer je bil zaposlen pred tridesetimi leti kot knjižničar, je bil tudi sam protagonist ... Cikel Slepe miši Andreja Brumna Čopa je nastal leta 2007 in ga sestavljajo male in velike slike. Male so nastale najprej in so portretne slike fanta z zavezanimi očmi, kot pri otroški igri slepe miši.

Na njegovem delovnem mestu se nenadoma znajde knjiga Igorja Omerze 1984, Orwelovo leto Agopa Stepanjana o montiranem protivohunskem in protiterorističnem procesu v Ljubljani leta 1984. Roman Slepe miši odlikuje prvo poglavje, v katerem avtor zelo podrobno označi protagonista. Ta ni niti malo simpatičen in do njega ne gojimo nobene empatije, vendar skozi potek zgodbe ugotovimo, kaj ga je pripeljalo do take samozadostnosti. Pripovedovalec romana Slepe miši je knjižničar, ki je tik pred upokojitvijo.

POVEZANE KNJIGE