Sedem esejev za sedemdeset let

Sedem esejev za sedemdeset let - Denis Poniž | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Denis Poniž
DIMENZIJA
9,52 MB
IME DATOTEKE
Sedem esejev za sedemdeset let.pdf
ISBN
1048267169476

OPIS

Spomini na preteklost – izročilo prihodnjim rodovom Avtor se v esejih sprehodi skozi posamezna desetletja svojega življenja. Slikovito oriše povojno Ljubljano, kot jo je spoznaval v letih svojega odraščanja, vzdušje življenja v meščanski družini ter leta svojega popotovanja po svetu literature v različnih zgodovinskih konstelacijah. Že od mladosti usodno zapisan literarnemu snovanju avtor v svojih spominih obuja skoraj pretekli svet, pred nami zaživijo nekatere ključne osebnosti kulturniškega življenja znotraj in onkraj meja nekdanje države. Ob branju začutimo utrip in zadušljivost življenja pod takimi in drugačnimi diktaturami. Kot vselej avtor tudi v teh svojih zapisih ostaja argumentirano kritičen, ne trudi se biti všečen, pač pa dialoški in pošten – najprej do sebe in do časa, v katerem mu je dano živeti. O avtorju Denis Poniž (1948) je končal študij primerjalne književnosti in literarne teorije (1972), doktoriral 1979 in po različnih zaposlitvah leta 1986 postal docent na mariborski Pedagoški fakulteti, od 1988 do upokojitve 2015 pa je kot izredni in od leta 1996 kot redni profesor predaval zgodovino slovenske in evropske dramatike ter antropologijo gledališča na AGRFT v Ljubljani. Kot gostujoči profesor je predaval na več evropskih univerzah in sodeloval v raziskovalnih skupinah; še vedno je dejaven v mednarodni raziskovalni skupini, ki proučuje gledališko cenzuro v totalitarnih in represivnih režimih dvajsetega stoletja. Uredil je več knjig poezije slovenskih pesnikov in pesnic, napisal spremne besede v pesniške zbirke, romane in strokovna dela. Prevaja iz hrvaškega, srbskega in angleškega jezika. Kot dramaturg je deloval v slovenskih poklicnih in amaterskih gledališčih. Napisal je okoli 500 recenzij domačih in tujih del in uredil več antologij poezije (v revijalni in knjižni obliki). Njegova dela so prevedena v več evropskih jezikov.

Ob tem se postavlja vprašanje, kaj je v ozadju teh stalnih, bežnih, a vztrajnih vpletanj verujočih v […] sedemdeset let Mark Knopfler ima sedemdeset let Kitariski virtuoz še vedno uživa v studiu in na odru. Delo ...

Other Views. Sedem esejev za sedemdeset let Broširana z zavihki - 19.

POVEZANE KNJIGE