Mrtve duše

Mrtve duše - Nikolaj V. Gogolj | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Nikolaj V. Gogolj
DIMENZIJA
10,10 MB
IME DATOTEKE
Mrtve duše.pdf
ISBN
8214862386557

OPIS

Mrtve duše so eden prvih vélikih romanov ruske literature, ki ostaja na vseh seznamih najpomembnejših svetovnih klasik. Zgodba o prevarantu Čičikovu, ki v provinci kupuje tlačane oz. duše, ki so na davčnih seznamih še žive, v resnici pa pokojne, je hkrati portret države, v kateri še vladata tlačanstvo in zaostalost, pa tudi portretna galerija nižjega plemstva, med katerim slutimo »prave« mrtve duše – duše, ki so jih pokončali pohlep, skopuštvo, brezbrižnost, lenoba.

Objavljen je bil leta 1842 in s pomočjo njega je Gogolj postavil temelje v književnosti ruskega realizma. Mrtve duše so pesmi sestavljeni iz treh delov, pri čemer je v drugem delu ostalo samo 5 odlomkov in o tretjem ni nobenega zapisa. Mrtve duše (1932) so mojstrovina treh genialnih umov: Puškina, ki je predal idejo Gogolju, ta je spisal roman, iz katerega je Bulgakov pripravil dramatizacijo.

Tako se je stkala večstoletna naveza do današnjih dni, ki povezuje prostrane širjave velike Rusije z občimi kategorijami sveta. O knjigi. Mrtve duše so eden prvih vélikih romanov ruske literature, ki ostaja na vseh seznamih najpomembnejših svetovnih klasik.

POVEZANE KNJIGE