Besedo imajo mladi

Besedo imajo mladi - Umberto Galimberti | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Umberto Galimberti
DIMENZIJA
10,81 MB
IME DATOTEKE
Besedo imajo mladi.pdf
ISBN
8683944327210

OPIS

Knjiga Umberta Galimbertija Besedo imajo mladi (Parola ai giovani, Dialogo con la generazione del nichilismo attivo, 2018) je nekakšno nadaljevanje uspešnice Grozljivi gost: Nihilizem in mladi (prev. 2009). »Poslušajmo mlade,« pravi Galimberti, »in se pogovarjajmo z njimi. Razumeli jih bomo bolje, kot jih razumemo preko branja ugotovitev psihologov, sociologov, učiteljev, vzgojiteljev, ki pišejo o njih.« Oprl se je na pisma mladih, ki jih je prejemal za svojo rubriko v ženski prilogi tednika La Repubblica (»D«), ki jo piše od leta 1996. Izbral je sedemdeset značilnih pisem iz zadnjih let in svojih odgovorov nanje ter jih razvrstil po problemskih sklopih v devet poglavij. Knjiga govori o mladih, ki se jim mudi uresničiti sanje, morda celo preveč, a dejansko niso pripravljeni na graditev lastne prihodnosti; o utesnjenosti mladih pa tudi o upornosti in strasti, ki jih ženeta naprej; o ogorčenosti mladih nad nihilistično družbo, ki nima vrednot razen denarja, ki zamenjuje videz z bistvom, je očitno rasistična, brezbrižna do vojnega trpljenja v najbližji soseščini, se odpoveduje mučenju le zato, ker je kot metoda neučinkovito ... O mladih v digitalnem okolju, o učinkih novih tehnologij na njihovo duševnost in o njihovi vlogi v šolah; o nasilju v šolskih klopeh, nezmožnosti šole, da bi mlade umsko prebudila, o spregledovanju dejstva, da je prihodnost naše mladine odvisna od kakovosti naših šol, o pretirani odvisnosti šolskega dela od vizualnih vsebin; o tem, da mladi ne berejo več, o odtujenosti šolajoče se mladine od resničnega življenja. Knjiga obravnava tudi problematiko mladih na trgu dela v globaliziranem svetu. Govori o mladih, ki so prisiljeni opravljati slabo plačana dela in delati na črno, o tem, da mladi plačujejo ceno države, ki se ni prilagodila zgodovini, in se sprašuje, ali mar svoje življenje lahko udejanjimo le z delom in ali je v družbi, v kateri je vse na prodaj, še mogoče sanjati. Galimberti se posveča tudi problematiki ljubezni pri mladih. Piše o narcizmu, o uničujoči moči ljubezni, o tem, kako se mladi v ljubezni zgrešijo, o revolucionarni moči erosa in se sprašuje, ali so ljubezenski mnogokotniki resnično nekaj osvobajajočega. Pripoveduje še o napornem iskanju lastne poti v življenju, o neujemanju lastne osebnosti z vlogo, ki jo morajo mladi prevzeti v družbi, o osamljenosti tistih, ki zahtevajo od sebe preveč, o iskanju smisla življenja, o tem, kakšne predstave o sreči imajo sodobni mladi, o njihovem odnosu do bolezni in trpljenja.Nazadnje se Galimberti posveti odnosu mladih do poslednjih vprašanj: o iskanju boga, duši, smrti in strahu pred njo. Besedo imajo mladi je vznemirljivo branje, ki nam odstre marsikatero skrivnost o mladih našega časa, ki so morda žrtvovana, nikakor pa izgubljena generacija.

Razumeli jih bomo bolje, kot jih razumemo preko branja ugotovitev psihologov, sociologov, učiteljev, vzgojiteljev ... Besedo imajo mladi: dialog z generacijo dejavnega nihilizma je, kot pove naslov, dialog v obliki več kot sedemdesetih pisem mladih, živečih na Apeninskem polotoku, tistih, ki hočejo imeti prihodnost, kot piše avtor, ter odgovorov nanje. Pisma je prejemal za svojo rubriko - filozofsko ... Besedo imajo mladi : dialog z generacijo dejavnega nihilizma; La parola ai giovani Ta stran uporablja JavaScript.

Oglasni piškotki Da bi vam ponudili vašim željam in iskanjem prilagojene oglasne vsebine zbiramo podatke o vašem vedenju na spletu. Knjiga Besedo imajo mladi se bere kot napet dnevnik posameznika, četudi so v njem združene zgodbe in razmišljanja mnogih. Vse od tistih v adolescenci do tistih, starejših od trideset let, ki so jih okoliščine, kot je nestalno delo, prisilile, da se še vedno uvrščajo med mlade. Mladi od 15 do 25 leta starosti imajo fizično, seksualno moč, posedujejo lepo in močno telo, obenem pa je to generacija brez prihodnosti in tako živi zgolj v sedanjosti (pa še to ponoči), izkušnjo lastne nepomembnosti pa »zdravi« z drogami kot anestetikom. Dom je od nekdaj znan po tem, da imajo v njem glavno besedo mladi.

POVEZANE KNJIGE