Prekariat

Prekariat - Guy Standing | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

Guy Standing
Prekariat.pdf

Knjiga Prekariat. Nevarni novi razred je prelomna študija o strukturnih spremembah na področju dela in njihovih socioloških, političnih in kulturnih implikacijah za sodobno družbo. Ko govorimo o organizaciji (ne samo ekonomske dejavnosti, temveč samega življenja) v razvitih kapitalističnih družbah, za referenčni model praviloma še vedno uporabljamo polno zaposlitev za neodločen čas. Na tej predpostavki temelji delovanje velike večine družbenih podsistemov, od socialnega, zdravstvenega, pokojninskega zavarovanja, prek pogojev najemanja kreditov in socialnih pogajanj do, na primer, delovnega časa vrtcev. A polna zaposlitev za nedoločen čas, ki ni značilna za celotno zgodovino kapitalizma, vedno bolj postaja izjema tudi v razvitih zahodnih ekonomijah, še zlasti med pripadniki mlajših generacij. Standing poudarja, da je zaradi globalizacije in predvsem zaradi organizacijskega razvoja sodobne ekonomije, pa tudi zaradi širših družbenih preobrazb, prišlo do strukturnih sprememb. Nastaja nova družbena skupina, prekariat, ki jo bolj kot vse drugo določata nestabilnost in zelo omejena možnost oblikovati življenjepis. Vsaj za zdaj je ta skupina heterogena, kar ji zmanjšuje zmožnost za organizirano nastopanje v javnosti. Toda kot opozarja Standing, so družbena protislovja, ki so utelešena v njej, tako velika, da se prekariat prav lahko preoblikuje v novi nevarni razred, če družba ne bo zaznala problema in se nanj ustrezno odzvala – med drugim z novo pravno ureditvijo delovnega področja, novo davčno politiko in nazadnje drugačno organizacijo ekonomske dejavnosti.Guy Standing, po izobrazbi ekonomist, je bil dolgo zaposlen pri Mednarodni organizaciji dela, kjer je spremljal svetovna gibanja na področju zaposlovanja in do leta 2006 vodil oddelek za socialno-ekonomsko varnost. Danes je profesor za Razvojne študije na Šoli za orientalske in afriške študije Univerze v Londonu. Objavil je več odmevnih del – poleg tega, ki ga držite v rokah, omenimo vsaj še Global Labor Flexibility (1999), Work after Globalization (2009), A Precariat Charter: from denizens to citizens.

Doslej smo ga opazovali na majskih paradah in organiziranih protestih, toda stvari se hitro spreminjajo, prekariat postaja številčnejši in oblikuje svoje zahteve in čeprav je mednarodno gledano fragmentiran, gre za ... Izplačevanje plač bi zamaknili, upokojencem ob plači še polna pokojnina »Na davčnem področju predlagamo 28 sprememb,« je danes, ko je stopil prede medije, začel predsednik vladnega strateškega sveta za debirokratizacijo Ivan Simič. Za pripravo predlogov so potrebovali tri mesece, Simič pa jih je predstavil takole: - Izplačilo plač se v državni upravi premakne s 5.

Zdaj ... Knjiga Prekariat: nevarni novi razred je v prevodu Amande Saksida izšla lani pri založbi Krtina. Foto: Založba Krtina Čeprav se avtor pri predstavljanju prekarnega dela in prekariata kot "razreda v nastajanju" večinoma opira na razvojni potek dogodkov, pa tudi strokovne vire in statistike gospodarsko razvitih držav, kot so ZDA, EU kot celota, Nemčija, Francija, Španija, Japonska ... Prekariat je novi nevarni družbeni razred, pravi britanski ekonomist Guy Standing, ki je lani napisal knjigo o tej temi.