Don Camillo in Peppone 6

Don Camillo in Peppone 6 - Giovannino Guareschi | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Giovannino Guareschi
DIMENZIJA
8,91 MB
IME DATOTEKE
Don Camillo in Peppone 6.pdf
ISBN
5436921816876

OPIS

Če smo se pred pol stoletja pri branju Don Camilla muzali ob dogodivščinah med duhovnikom in komunistom, ko so v »samoupravni« Jugoslaviji preganjali celo politične »vice«, gre danes na eni strani za kulturnozgodovinsko skico, na drugi strani pa za hudomušno lahkotno branje z literarno težo. V teh zgodbah, od katerih marsikatera temelji na resničnih dogodkih, se na prijeten in lahkoten način izraža Guareschijev brezkompromisni spopad z vsem, kar je opazil gnilega v tedanji družbi.Kdor je z užitkom prebral prvih pet knjig Guareschijevih zgodb (prva je pri Celjski Mohorjevi družbi izšla leta 2013, druga leta 2014, tretja leta 2015, četrta leta 2016, peta leta 2017), bo seveda tudi sedaj pričakoval sočno in zabavno branje. In ne bo se zmotil. Res pa je, da so med šaljivimi tudi presneto resne zgodbe o življenju ljudi s Padske nižine, začinjene z duhovitim odnosom med katoliškim župnikom in »rdečim« županom. To so zgodbe, pisane s srcem. »Srce sicer ne razmišlja, vendar je včasih močnejše od možganov,« pravi don Camillo v enem od pogovorov z Jezusom. Iz obširnega opusa 346 zgodb nas bo šesta knjiga poučevala in zabavala s petinštiridesetimi novimi peripetijami obeh glavnih akterjev.Guareschijeva iskriva satira je več kot aktualna tudi danes, saj je pisana tako, da v vsakem času drži ogledalo družbi, dokaz tega pa je, da je v Italiji v zadnjem desetletju izšlo več zbirk posameznih Guareschijevih zgodb z obširnimi komentarji uglednih literarnih kritikov. Skratka, videti je, da je šele več kot pol stoletja po njihovem nastanku prišlo do širšega zavedanja globine njihove sporočilnosti.O avtorjuGiovannino Oliviero Giuseppe Guareschi, italijanski pisatelj, novinar, satirik, humorist in karikaturist, se je rodil 1. maja 1908 v Fontanellah di Roccabianca na območju Parme. Njegova mati Lina Maghenzani je bila osnovnošolska učiteljica, oče Primo Teodosio Augusto Guareschi pa je bil trgovec s tehničnim blagom. Ko je bil star šest let, se je družina preselila v Parmo, kjer je končal osnovno šolo. Sprejet je bil v tamkajšnji kolegij Maria Luigia in bil vpisan na kraljevo gimnazijo Romagnosi, vendar je njegov oče leta 1925 zašel v finančne težave, zaradi katerih je Giovannino maturiral šele leta 1928, torej pri dvajsetih letih. Še istega leta je dobil delo korektorja pri dnevnem časopisu Corriere Emiliano, obenem pa je za tednik La Voce di Parma pisal članke in pesmi, risal karikature in delal kot pomožni učitelj v omenjenem kolegiju. Umrl je 22. julija 1968. V svetu je zaslovel zlasti s satiričnimi zgodbami o don Camillu in Pepponeju. Guareschi spada med najbolj priljubljene in prodajane italijanske pisatelje in ga od vseh še danes tudi najbolj prevajajo, v Brescello, mestece, kjer so so snemali filme o don Camillu in Pepponeju in kjer stoji temu posvečen muzej, pa pride še vedno vsako leto na desettisoče obiskovalcev.

Tussen 1952 en 1965 werden er 5 films rond het personage Don Camillo gedraaid, met Fernandel als Camillo en Gino Cervi als Peppone. I suggest www.amazon.fr, who sell the box of 6 DVDs at about 50 euros including p&p to North America, guessing that's where you are. Add/subtract about 5 euros for UK/Australia.

8,602 likes · 3 talking about this · 2,559 were here. "Eccoli...

POVEZANE KNJIGE