Proti volitvam

Proti volitvam - David Van Reybrouck | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
David Van Reybrouck
DIMENZIJA
4,35 MB
IME DATOTEKE
Proti volitvam.pdf
ISBN
4910201358907

OPIS

Knjiga Proti volitvam izhaja iz ocene, da po številnih kriterijih – od upadanja volilne participacije do krepitve skrajnih političnih gibanj – v razvitem zahodnem svetu demokracija nezadržno izgublja aktivno podporo državljanov. Enega od ključnih razlogov za to stanje vidi avtor v načinu določanja nosilcev političnih funkcij na podlagi volitev. V sodobni družbi naj bi namreč ravno sistem volitev pripomogel k temu, da je iz javnega življenja izginila pretehtana politična debata in je vodenje države postalo stvar strankarskih elit, ki so odmaknjene od ljudstva in si politične funkcije v osnovi razdelijo med seboj. Toda čeprav demokracija in volitve nastopata tako rekoč kot sinonima, je, poudarja avtor, ta povezava historično in konceptualno kontingentna. Zato predlaga, da bi pomanjkljivosti sodobne demokracije zmanjšali s tem, da bi nosilce političnih funkcij določali z mehanizmi, ki bi krepili zanimanje državljanov za politično delovanje, zmanjšali nevarnosti korupcije in oblikovanja političnih elit. V odgovor sam ponuja preizkušeno sredstvo, ki so ga poznali že v okviru antične grške demokracije, namreč žreb. Prepričan je, da kvaliteta izbora ne bi bila očitno slabša, kot stranski učinek pa bi se tako povečala razširjenost političnih razprav in okrepila participacija državljanov.David Van Reybrouck, v nizozemščini pišoči Belgijec, je kulturni zgodovinar, antropolog in pisatelj. Kot sodobni angažirani intelektualec deluje hkrati na področju umetnosti in teorije, publicistike in družbenega aktivizma. Objavil je več proznih, pesniških in gledaliških del, nagrajenih z vidnimi nizozemskimi literarnimi nagradami. Posebej odmevna je bila njegova knjiga o zgodovini Konga (2010), ki med drugim obsoja belgijsko kolonialno zgodovino.

Revolucionarni časi se vračajo. Potem ko se je namreč letošnjega maja Komunistična partija Slovenije povezala z bratsko Delavsko komunistično partijo Bosne in Hercegovine ter pozneje podpisala skupno izjavo tudi s srbskimi in črnogorskimi komunisti, sedaj usmerja svoje politične potenciale na notranjepolitično področje. S tem ko je vprašljiva verodostojnost ameriških volitev leta 2016, grozi nevarnost tudi volitvam leta 2020, saj so morda že nameščeni sistemi za zlorabo kompleksnega volilnega sistema, od volilnih seznamov za registracijo upravičencev do samih volilnih lističev. Vrhovno sodišče ZDA je v torek zavrnilo zahtevo republikancev iz Pensilvanije, naj se razveljavi izid predsedniških volitev v tej državi, kjer je demokrat Joe Biden premagal republikanca Donalda Trumpa.

Ankara, 29.07.2002, 0:00 | Posodobljeno pred 19 leti. PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min.

POVEZANE KNJIGE