"Ne le kruh, tudi vrtnice!"

Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Polona Sitar
DIMENZIJA
7,12 MB
IME DATOTEKE
"Ne le kruh, tudi vrtnice!".pdf
ISBN
6075668211499

OPIS

Knjiga prispeva nove uvide k raziskavam na področju antropologije (po)socializma, kulture potrošnje, spola in spomina. Temelji na pričevanju sogovornic in sogovornikov, ki ponudijo vpogled v “strukturo občutenja" socialističnega obdobja skozi prakso potrošnje, iz katere se zrcalijo kompleksne ekonomske in politične dinamike ter raznoliki disciplinski režimi na eni strani in razumevanje moči, upora in emancipacije na drugi. Avtorica vzpostavi kritično distanco do pristopa, ki obravnava socializem kot totalitarizem in pokaže, da socialistične politike niso bile preprosto diktirane od zgoraj, ampak izpogajane med državo in državljani/državljankami, pri čemer pa se ženska potrošnica v socializmu ni zgolj odzivala na družbene prepreke in ovire zgodovine, ampak je aktivno soustvarjala družbeni čas. S preučevanjem tega, kako so potrošniki in potrošnice interpretirali in ustvarjali medsebojne povezave med materialnimi predmeti, moralnim ugledom in (samo)spoštovanjem, knjiga pokaže tudi določene specifične prvine slovenskega in jugoslovanskega razvoja evropskih držav po 2. svetovni vojni.

Novi trg 2, 1000 Ljubljana. [email protected] +386 1 470 61 00 +386 1 425 52 53.

Potrošnja, tehnološki razvoj in emancipacija žensk v socialistični Sloveniji V središču pozornosti bodo ženske, točneje, knjiga dr. Polone Sitar Ne le kruh, tudi vrtnice! Delo je nastalo na podlagi pogovorov z informatorkami (in informatorji), ki danes bivajo v enem od ljubljanskih domov za starostnike. V središču pozornosti bodo ženske, točneje, knjiga dr.

POVEZANE KNJIGE