Likovno in simbolno

Likovno in simbolno - Damir Globočnik | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Damir Globočnik
DIMENZIJA
10,57 MB
IME DATOTEKE
Likovno in simbolno.pdf
ISBN
3806282608703

OPIS

V knjigi bo osrednja pozornost namenjena simbolnim dimenzijam likovnih del (javni spomeniki), emblematičnim likovnim podobam (Layerjeva slika Marije Pomagaj) in likovnim ustvarjalcem, ki so dobili mitičen status (slikar I. Grohar, karikaturist H. Smrekar). Simbolni naboj bosta obravnavali tudi poglavji o karikaturah, ki so nastale v času razpada habsburške monarhije in oblikovanja Kraljevine SHS, in poglavje o ilustriranih izdajah Prešernove Zdravljice med drugo svetovno vojno. Zlasti spomeniki so lahko razumljeni kot likovna uresničitev vskokratnih idealov slovenske narodne skupnosti oziroma pokazatelj njene skupinske identitete, spomina, kolektivnega imaginarnega in nacionalnih mitov. Umetnine so umeščene v njihov zgodovinski, družbeni, ideološki in politični kontekst.

Poenostavljeno bi razlike med omenjenimi pojmi pojasnili z razlago, da upodabljajoča umetnost posnema naravo oziroma o naravi pripoveduje, likovna umetnost ustvarja nove ... Slovenska matica je izdala obsežno knjigo razprav ddr. Damirja Globočnika Likovno in simbolno Kolektivni spomin slovenstva v likovni umetnosti.

Redna cena: 57,00 € Kolektivni spomin Slovencev v likovni umetnosti. Skrij Poglej več.

POVEZANE KNJIGE