Krčenje

Krčenje - Samo Rugelj | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Samo Rugelj
DIMENZIJA
3,90 MB
IME DATOTEKE
Krčenje.pdf
ISBN
4507577463577

OPIS

Bralna znamenja so obvezno branje za vse, ki se s knjigami ukvarjajo ljubiteljsko ali strokovno. Zbirka knjig, ki jih morate prebrati, če hočete, da imajo vaše knjige smisel. V obdobju od 2008 do 2018 se je obseg slovenskega knjižnega založništva zmanjšal na polovico, pozitivni gospodarski kazalniki zadnjih let pa pri slovenski knjigi niso pokazali vidnejših znakov rasti. S tem pa usihanja slovenskega založništva še zdaleč ni konec. Po eni strani prihaja do ugašanja založb, po drugi pa smo priča nadaljnji zameglitvi pogleda na kulturo s strani vsakokratne vladajoče politike. Kaj se je torej zgodilo s slovenskim založništvom v tem obdobju? Kakšno vlogo je odigral trg, kakšno pa slovenska kulturna in izobraževalna politika? Je splošno družbeno dogajanje v zadnjem desetletju pustilo take brazgotine na nakupnih in bralnih navadah Slovencev, da si knjižna panoga ne more več sama opomoči? Rugelj kritično analizira in vrednoti dogajanje v povezavi s slovensko knjigo v zadnjem desetletju ter skuša napovedati bližnjo prihodnost. »Knjiga Krčenje analizira, kako je prišlo do upadanja zanimanja za slovensko knjigo in kako vplivati na to, da bodo slovenske knjige dolgoročno uporabljane za vse nivoje leposlovne in znanstvene komunikacije. Ne gre za znanstveno razpravo, temveč za rezultat izkustva, dvajsetletnega izdajanja, promoviranja in prodajanja slovenskih knjig ter raziskovanja in preučevanja slovenskega knjižnega založništva. Pri navajanju številčnih podatkov izhajam iz javno dostopnih virov, ki pa jih je do neke mere treba jemati z zadržkom, saj interni podatki posameznih založb in struktura njihovih prihodkov, če se ukvarjajo z več dejavnostmi, niso na voljo. Vseeno so približki dovolj natančni, da ustvarjajo celovito podobo slovenske knjižne pokrajine ter pokažejo strukturne spremembe slovenskega založništva med letoma 1989 in 2019, s poudarkom na zadnjem desetletju ter na tem, kako je v tem obdobju, kljub napredujočim globalnim in lokalnim trendom, ki niso v prid razvoju slovenske knjige, vseeno prišlo tudi do usihanja javne podpore na skorajda vseh področjih knjižnega ustvarjanja in javnega stika s knjigo.« - iz knjige o avtorju ​Samo Rugelj (1966), urednik revije Bukla in založnik, je doktor založniških študij in avtor številnih strokovnih člankov in knjig. O knjižnem založništvu je napisal monografiji Za vsako besedo cekin? (Cankarjeva založba, 2010) in Izgubljeni bralec (Litera, 2014). Krčenje zaokrožuje spremljanje slovenskega knjižnega trga iz položaja neposrednega udeleženca v različnih vlogah, od avtorja do založnika. o knjigi v drugih medijih »Samo Rugelj, založnik, pisatelj, ljubitelj knjig in branja, odličen poznavalec literarne in založniške krajine pri nas in v svetu , je napisal knjigo o stanju stvari.« - Delo »Rugelj se kritično ozre na usihanje domačega založništva, ki ga niso ustavili niti pozitivni gospodarski kazalniki zadnjih let, preveri pa tudi vlogo slovenske kulturne in izobraževalne politike pri tem.« - Maja Šučur, Dnevnik

Možganska skorja je odgovorna tudi za nastanek električnega dražljaja za izvedbo tega giba. Nehoteno krčenje mišic ali distonija upravičeno imenujejo bolezen tihega trpljenja Mišična distonija je huda nevrološka bolezen, ki povzroča ponavljajoče se nehoteno krčenje mišic, kar pomembno vpliva na kakovost življenja bolnikov, njihovo samopodobo, družbene interakcije in vsakdanje življenje. Krčenje srčne mišice je posledica električnega vzdraženja. Dražljaj, ki povzroča električno vzdraženje, nastane v sinusnih vozlih, ki so naravni srčni spodbujevalnik.

Ker so bremena nižja kot pri RDL, vaja primerna tudi za nižje kategorije, potreben je dober nadzor nad trupom in boki. Primerne kile so 5kg na začetku, postopno proti î ñkg. krčenje prijevod u rječniku slovenski - hrvatski u Glosbe, online rječnik, besplatno.

POVEZANE KNJIGE