Skrb kot nasilje

Skrb kot nasilje - Darja Zaviršek | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Darja Zaviršek
DIMENZIJA
7,34 MB
IME DATOTEKE
Skrb kot nasilje.pdf
ISBN
3078365278246

OPIS

Hendikep in kultura sta neločljivo povezana. Umestiti hendikep v kulturo pomeni dekonstrukcijo medikalizacije hendikepa ter pripoznanje telesne materialnosti in kulturne fluidnosti, pa tudi raznovrstnih oblik nasilja in iz njega izvirajoče travme. Postsocialistični subjekt tiči globoko v preteklosti, tako v predrevolucionarnem obdobju grude in kmetstva kot v obdobju komunističnega paternalizma, ki je poznal ostre meje med »normalnim/zdravim« in »nenormalnim/bolnim« in je za »nesposobne« skrbel od zibeli do groba. Tudi spol, »rasa« in etničnost v nekaterih kontekstih delujejo kot hendikep, ali pa hendikep še okrepijo. Reprezentacije hendikepa najdemo v literaturi, likovni umetnosti, fotografiji prostorov zapiranja in v medijih. Postsocialistični neoliberalizem je v hendikepiranem telesu ugledal »za delo sposobno telo« pa tudi vir ekonomskih dobrin, ne pa tudi človekove subjektivitete in zmožnosti samodeterminacije. Kontinuirane, raznovrstne forme subordinacije niso sprožile gibanja zatiranih za avtonomijo, temveč molk in podreditev, ki je pogojena s strahom pred pomanjkanjem virov za preživetje in z odsotnostjo skrbstvenega dela. o avtorici Darja Zaviršek je profesorica na Fakulteti za socialno delo. Deluje tudi na Inštitutu za kriminologijo ljubljanske Pravne fakultete. Raziskovalno in pedagoško se ukvarja s socialno antropologijo, socialnim delom ter zgodovino ženske emancipacije. Objavlja v domačem in tujem strokovnem in znanstvenem tisku. Napisala je več knjig, med njimi Ženske in duševno zdravje (1994) ter Hendikep in kulturna travma (2000). Kot gostujoča profesorica je predavala tudi na več tujih univerzah (Kijev, Budimpešta, Maastricht).

septembra 2018, sprejeto 13. novembra 2018 Socialno d elo, 58 (2019), 1:87-90 Knjižna recenzija Večinoma ljudje o skrbi in nasilju razmišljajo kot o dveh med seboj izključujočih se pojavih, tako rekoč kot o binarnih nasprotjih.

Umestiti hendikep v kulturo pomeni dekonstrukcijo medikalizacije hendikepa ter pripoznanje telesne materialnosti in kulturne fluidnosti, pa tudi raznovrstnih oblik nasilja in iz njega izvirajoče travme. SKRB KOT NASILJE V oddaji se bomo v treh delih posvetili temam, ki se povezujejo s pojavom »skrbnega nasilja« oziroma »nasilne skrbi«. V temelju gre za vprašanje tega, kako družba prepoznava, konstruira, klasificira in v populacije ureja ljudi, ki so potrebujejo družbeno skrb.

POVEZANE KNJIGE