Heloiza in Abelard

Heloiza in Abelard - Étienne Gilson | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Étienne Gilson
DIMENZIJA
12,32 MB
IME DATOTEKE
Heloiza in Abelard.pdf
ISBN
7004774273123

OPIS

Zgodba dveh duš, ki sta bili preveč globoki, da bi se lahko sporazumeli!Knjiga skozi Gilsonovo filozofsko razmišljanje in njegovo psihološko interpretacijo predstavlja srednjeveško zgodbo o Petru Abelardu, znanem francoskem sholastičnem filozofu, in o njegovi učenki Heloizi. V drugem delu sledi Abelardova osebna izpoved, kot jo je zapisal v tolažilnem pismu prijatelju. V zadnjem delu pa osebno doživljanje Abelarda in Heloize razkrivajo pisma, ki sta jih pisala drug drugemu. Njuna zgodba se nam na barvit in dramatičen način odkriva vse od prvih strastnih in intimnih trenutkov njune ljubezni, preko javne razgrnitve njune zveze in škandala, vsiljenega zakona in njegovih posledic, do tragičnega konca in ločitve njunih poti: Heloiza postane redovnica, Abelard pa opat.»Tu prisoten esej o Abelardu in Heloizi, v imenitnem prevodu profesorja Andreja Capudra, ki obravnavani snovi ni blizu le po jeziku in kulturi, ampak ji je soroden v vseh subtilnih porah duhovno estetske naravnanosti, je bila ena prvih moderno kritičnih študij o Abelardovem delu in njegovi ljubezenski zvezi z mlado Heloizo. Slovenske izdaje smo lahko veseli, saj gre za neusahljive žive zgodbe, v katerih se prepletata človeška strast in želja po znanju. Oziroma, dih intimne in čustvene ljubezni, ki jo zmeraj spremljata tako pretiravanje kakor negotovost, ob njej pa vznika tudi treznejši in bolj zanesljiv nagib duha, ki stremi po tistem studencu, katerega živa voda človeka nikoli ne pusti žejnega.« (Dr. Igor Škamperle v spremni besedi, str. 9– 10)O avtorjuÉtienne Gilson (1884– 1978) je bil francoski neotomistični filozof in velja za enega največjih filozofov 20. stoletja. Kot zgodovinar filozofije se je veliko posvečal raziskovanju srednjeveške filozofije in s tem dosegel izjemen znanstveni ugled. Bil je član Francoske akademije in več drugih po svetu. Predaval je na Univerzi v Strasbourgu in na Sorboni, ustanovil pa je tudi papeški Inštitut za srednjeveške študije v Torontu. Napisal je več znamenitih knjig o velikih mislecih in o srednjeveški filozofiji, npr. L‘esprit de la philosophie médiévale, ter drugih temeljnih del o pomenu sholastične filozofije na razvoj novoveške misli.

Abelard ne želi, da bi se o tem razvedelo, saj naj bi omajalo njegov pridigarski ugled. V znak maščevanja ga da Heloizin stric kastrirati.

Zgodovina mojih nesreč. Pisma Abelarda in Heloize; Héloïse et Abélard Abelard in Heloiza sta se vendarle, mimo stričeve volje, skrivaj poročila, a je stric, ko je to izvedel, novico raznesel po mestu in sledil je "obračun", o katerem pa Škamperle ne govori in ročne, a očitno nekaznovane kastracije univerzitetnega profesorja niti malo ne problematizira. Abelard je Heloizo spoznal še kot študent, od njenega strica pa je dobil dovoljenje, da jo poučuje.

POVEZANE KNJIGE