Sinonimni slovar slovenskega jezika

Sinonimni slovar slovenskega jezika Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

Sinonimni slovar slovenskega jezika.pdf

Avtorji: Martin Ahlin, Branka Lazar, Zvonka Praznik, Jerica SnojPomeni besed in besednih zvez slovenskega jezika so v veliki meri slovaropisno prikazani v Slovarju slovenskega knjižnega jezika, ki je bil dokončan leta 1991 in z novejšim besedjem dopolnjen v drugi izdaji leta 2014. Pomenski opis danega jezika pa ni popoln, dokler ne omogoča pregleda nad sinonimi, tj. besedami in besednimi zvezami, ki so medsebojno v razmerju pomenske podobnosti in variantno ubesedujejo določeni pomen. Sinonimni slovar slovenskega jezika dopolnjuje pomenski opis slovenščine tako, da na 1292 straneh v 33 077 sinonimnih nizih prikazuje več kot 250 000 sinonimnih razmerij. Slovar prihaja k uporabnikom kot jezikovni priročnik, ki omogoča pomensko in zvrstno-stilno vrednotenje leksikalne izbire v slovenskem jeziku, bodisi pri ustvarjanju besedila, bodisi pri njegovem interpretiranju.V Sinonimnem slovarju slovenskega jezika je sinonimija slovenskega jezika prvič sistematično prikazana v skladu z zahtevami jezikoslovno utemeljenega slovaropisja. Sinonimi se v slovarju pojmujejo kot poimenovalne enote, tj. besede in besedne zveze, ki imajo podoben pomen in so potencialno zamenljive v določenem besedilu. Zasnova slovarja upošteva jezikovno dejstvo, da popolna pomenska enakost med besedami in besednimi zvezami ni mogoča in da je bistvo sinonimije v tem, da omogoča variantno ubesedovanje določene vsebine. Zato je v slovarju s slovaropisnimi sredstvi prikazana pomenska svojskost vsakega sinonima v razmerju do drugih sinonimov pri določenem skupnem pomenu.

"Tako kot SSKJ in Slovenski pravopis zdaj v to druščino seveda enakovredno sodi tudi Sinonimni slovar!" Jerica Snoj je bila tudi gostja MMC-jevega podcasta Številke. Znanstvenoraziskovalni center. Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

natis Založništvo in izdelava - Ljubljana : Založba ZRC, 2016 Jezik - slovenski ISBN - 978-961-254-918-3 COBISS.SI-ID - 286687744 Išči dalje ... Delo je poleg Slovarja slovenskega knjižnega jezika in Slovenskega pravopisa zapolnilo še zadnjo vrzel v vrsti temeljnih jezikovnih priročnikov za slovenski jezik. "Tako kot SSKJ in Slovenski pravopis zdaj v to druščino seveda enakovredno sodi tudi Sinonimni slovar!" Jerica Snoj je bila tudi gostja MMC-jevega podcasta Številke. Znanstvenoraziskovalni center.