Iskalci svobode

Iskalci svobode - Bernadette McDonald | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

Bernadette McDonald
Iskalci svobode.pdf

Sredi sedemdesetih let 20. stoletja so začeli alpinisti v Zahodni Evropi z enim očesom pogledovati proti vzhodu celine, proti Poljski. Od tam so prihajale vesti o nekih fantih, ki v Hindukušu plezajo nore stvari, nekatere celo pozimi. Bolj ko so se večali njihovi uspehi, bolj so naraščali njihovi apetiti po himalajskih vzponih. Zaradi tlačiteljskega komunističnega sistema in nerazvitega gospodarstva so živeli v težavnih razmerah, ki niso dopuščale prostih prehodov državne meje in nakupov alpinistične opreme v trgovinah, ker teh enostavno ni bilo. Zato so se morali znajti po svoje. Postali so mojstri improvizacije in iskanja lukenj v sistemu. Nekateri so postali mojstri tihotapljenja in tako razvili svoje preprodajalske sposobnosti, da so po padcu komunističnega režima postali uspešni izvozno-uvozni podjetniki. Zaradi težkih življenjskih razmer so precej zaostajali za zahodnoevropskimi alpinisti. Če so hoteli ujeti himalajski vlak, ki je že zdavnaj odpeljal, so morali pohiteti. Tu je na sceno stopil karizmatični vodja odprav Andrzej Zawada, ki je dojel, da bodo pobegli vlak ujeli in celo prehiteli le z dejanji, ki jih ni storil še noben drug pred njimi. Edina logična možnost, ki jim je preostala, so bili zimski vzponi na osemtisočake in pristopi po novih, prvenstvenih smereh. Začelo se je s prvim zimskim vzponom na Everest. Leszek Cichy in Krzysztof Wielicki sta 17. februarja 1980 dosegla vrh, to je bil obenem tudi prvi zimski vzpon na katerikoli osemtisočak. Alpinistična javnost je osupnila, vendar je bil to šele začetek. Imena, kot so Jerzy Kukuczka, Voytek Kurtyka, Wanda Rutkiewicz, Artur Hajzer in še mnoga druga, so postala sinonim za težke zimske in prvenstvene vzpone v Himalaji. Jerzy Kukuczka je drugi za Messnerjem osvojil himalajsko krono – vseh 14 osemtisočakov. To je storil v skoraj pol krajšem času kot Messner in na mnogo težji način – štiri je preplezal pozimi in deset po novih smereh. Reinhold Messner mu je poslal čestitko: Ti nisi drugi, ti si zmagovalec. Osemdeseta leta so bila zlata doba poljskega alpinizma. V vsega osmih letih so opravili sedem prvih zimskih vzponov na osemtisočake. V teh letih se je ponesrečilo kar nekaj vodilnih poljskih alpinistov in zagon je uplahnil. V reviji National Geographic je leta 2008 o poljskih alpinistih izšel članek z naslovom Ice Warriors.Pisateljica Bernadette McDonald opisuje takratne razmere na Poljskem in medsebojne odnose med alpinisti na osnovi večletnih raziskav in številnih razgovorov s protagonisti alpinističnih podvigov, njihovimi ženami, vdovami, otroki in ožjimi družinskimi člani. Njena pripoved je poglobljena, pretresljiva, poštena in nepristranska. Dogodke in osebe ne predstavi enostransko, temveč večplastno. Pripoved ne teče linearno v kronološkem zaporedju, temveč dinamično preskakuje med obdobji, dogodki in glavnimi junaki. Knjiga je zanimivo, mestoma napeto branje, ki bralca pritegne od prve do zadnje strani. Nehote vleče vzporednice s tedanjimi razmerami v Jugoslaviji in slovenskimi alpinisti.

Od tam so prihajale vesti o nekih fantih, ki v Hindukušu plezajo nore stvari, nekatere celo pozimi. Knjiga Iskalci svobode Knjiga Iskalci svobode opisuje odlične vzpone poljskih alpinistov ter njihovo zlato dobo. Prikazuje realno življenje in s kakšnimi ovirami so se srečavali na poti v Himalajo. Didakta Bernadette McDonald: Umetnost svobode 29,99 € Planinska zveza Slovenije Vodnik Slovenska planinska pot 1.del 16,90 € Planinska zveza Slovenije Dnevnik s Slovenske planinske poti 4,90 € K8 dizajn Zapisi z gora (majhen planinski dnevnik) 6,90 € Planinska zveza Slovenije Vodnik Slovenska planinska pot 2.del 16,90 € Sredi sedemdesetih let 20.

države po svetu takega dne. Drugi slavijo politične, vojaške, združitvene dogodke, pa spet nekatere velike zgodovinske vzpone najrazličnejše narave.