Avstro-ogrska monarhija v besedi in podobi - Slovenci I.

Avstro-ogrska monarhija v besedi in podobi - Slovenci I. Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
DIMENZIJA
8,22 MB
IME DATOTEKE
Avstro-ogrska monarhija v besedi in podobi - Slovenci I..pdf
ISBN
1700773004970

OPIS

Avstro-ogrska monarhija v besedi in podobi – Slovenci je komentiran prevod etnografskih poglavij o Slovencih iz knjižne zbirke Die österreichisch-ungarische Monarchie in Wort und Bild, ki je nastajala v zadnjih dveh desetletjih 19. stoletja na pobudo prestolonaslednika nadvojvode Rudolfa (1858– 1889) kot domoznanska zbirka z enciklopedičnimi ambicijami. Izhajala je v nemški in madžarski redakciji, po snopičih, ki so zvezani v 24 oz. 21 knjigah, izdanih na Dunaju in v Budimpešti. Vsebina je v vseh razporejena v enotnem zaporedju poglavij o pokrajinskih značilnostih, predzgodovini, zgodovini, narodopisju, glasbi, književnosti, arhitekturi, slikarstvu in kiparstvu, obrti in gospodarskem življenju. Cilj dela je bila enakovredna predstavitev vseh narodov dvojne monarhije, ki bi prispevala h krepitvi in spoštovanju »različnosti v enosti«. V tej knjigi so objavljena poglavja o Štajerski, Porabju in Prekmurju ter Koroški, spremljajo jih komentarji o značaju zbirke in o obravnavah slovenske narodopisne podobe, materialne kulture ter pripovednega in pesemskega izročila. V drugi knjigi bodo sledila poglavja o Slovencih na Kranjskem in Primorskem.

Zgodovina 78 zgodovina 67 Svetovna vojna 1914-1918 31 Slovenci 30 Politična zgodovina 17 habsburška monarhija 17 prva svetovna vojna 13 Więcej ... Eden od poskusov je bil začetek izhajanja enciklopedične zbirke Avstro-ogrska monarhija v besedi in podobi (Die österreichisch-ungarische Monarchie in Wort und Bild), katere pobudnik je bil prestolonaslednik nadvojvoda Rudolf (r. 1858), ki pa se je leta 1889 v ljubezenski aferi Mayerling ustrelil. Avstro-ogrska monarhija v besedi in podobi - Slovenci 2., Kranjska, Primorje, Založba ZRC, Ljubljana, 2018, 318 strani.

Knjigi zaokrožata podobo o Slovencih iz monumentalne knjižne serije »Die österreichisch-ungarische Monarchie in Wort und Bild«, ki jo je zasnoval nadvojvoda Rudolf in je izhajala v ... IZPOSOJA E-KNJIG V KNJIŽNICI. Za izposojo elektronskih knjig potrebujete uporabniško ime in geslo, ki ju dobite v svoji knjižnici.

POVEZANE KNJIGE