Življenja in misli znamenitih filozofov

Življenja in misli znamenitih filozofov - Diogen Laertski | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Diogen Laertski
DIMENZIJA
6,62 MB
IME DATOTEKE
Življenja in misli znamenitih filozofov.pdf
ISBN
3134008818823

OPIS

Delo Življenja in misli znamenitih filozofov izhaja iz bogate tradicije del, ki so predstavljala zgodovino antične filozofije, njene šole, smeri in posamezne predstavnike, obenem pa je med vsemi deli te tradicije edino ohranjeno.V antiki ni bilo širše znano in brano, ampak je postalo priljubljeno šele pozneje, v bizantinskem obdobju; iz samega besedila, njegove delitve in strukture, je jasno, da ni doživelo končne redakcije, zakaj, pa ni znano. Tudi o samem piscu Diogenu Laertskem nimamo niti enega samega zanesljivega podatka; vse o njem zbrane navedbe temeljijo zgolj na domnevah, ki se opirajo na omembe, iztrgane iz samega dela.Kljub marsikateri nejasnosti, nedoslednosti, številnim ponavljanjem, nesorazmerni razporeditvi snovi, pogosto okornemu jezikovnemu izrazu in nepovezanemu slogu pa je delo svojevrsten unikum izjemne dokumentarne vrednosti, neprecenljivo za poznavanje zgodovine antične filozofije in kot tako deziderat vsakogar, ki se z njo ukvarja ali se znajo zanima.

Ljubljana ... Človeška bitja, ki ne pustijo za seboj nobenih velikih dosežkov, temveč le niz majhnih dobrih del, niso zapravila svojega življenja. (Charlotte Gray) Eno najlepših zadoščenj v življenju je, da nihče ne more iskreno pomagati sočloveku, ne da bi s tem pomagal sebi. Diogen Laertski (starogrško Διογένης Λαέρτιος, Diogenēs Laertios, Diogenes Laërtius, tudi Diogen Laercij) je bil biograf starogrških filozofov.O njegovem življenju ni veliko podatkov, toda danes je njegovo delo Življenja in misli znamenitih filozofov pomemben vir znanj o zgodovini grške filozofije, za nekatera izgubljena dela pa sploh edini vir. Delo Življenja in misli znamenitih filozofov izhaja iz bogate tradicije del, ki so predstavljala zgodovino antične filozofije, njene šole, smeri in posamezne predstavnike, obenem pa je med vsemi deli te tradicije edino ohranjeno.

Razvrsti po Press enter to collapse or expand the menu. Ponastavi Jezik.

POVEZANE KNJIGE