Žalostni tropi

Žalostni tropi - Claude Lévi-Strauss | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Claude Lévi-Strauss
DIMENZIJA
3,93 MB
IME DATOTEKE
Žalostni tropi.pdf
ISBN
4196553740452

OPIS

Ni si mogoče predstavljati nobene obletnice skoraj nobene humanistične knjižne zbirke, ki ne bi bila dolžna narediti hommage Lévi-Straussu. Gre za prevod njegove najslavnejše in najbolj vplivne knjige, ki ni avtorjeva najbolj teoretska knjiga, a ustanova Goncourt se mu je opravičila, da mu ne more podeliti te prestižne nagrade, ker knjiga ni roman. V delu Žalostni tropi so že zasnove antropološkega strukturalizma, ki jih razbiramo tako skozi analizo antropološkega terenskega dela (zlasti med Bororo Indijanci) kakor skozi kritično razmišljanje o pomenu in smislu napredka ali o mestu zahodne civilizacije. Čeprav gre v določenem smislu za poročilo s potovanj, se avtor distancira od žanra potovanjskih (tudi filozofskih) zgodb in je daleč od eksotike in pustolovskega žanra; knjiga je prežeta s filozofskimi refleksijami in prepleta in uporablja vplive sociologije, glasbe, književnosti. V prvi vrsti gre za spraševanje o konceptu civilizacije, ki postane v zadnjih poglavjih obsežnega dela sam predmet proučevanja in se izteče v ugotovitev, da je zahodna civilizacija ena možnost med drugimi in da enoznačni tehnološki napredek vedno nekaj vzame nekje drugje. Mimogrede: islam je označil za rigiden in netoleranten sistem.

Gre za prevod njegove najslavnejše in najbolj vplivne knjige, ki ni avtorjeva ... V delu Žalostni tropi so že zasnove antropološkega strukturalizma, ki jih razbiramo tako skozi analizo antropološkega terenskega dela (zlasti med Bororo Indijanci) kakor skozi kritično razmišljanje o pomenu in smislu napredka ali o mestu zahodne civilizacije. Čeprav gre v določenem smislu za poročilo s potovanj, se avtor distancira od ... Claude Lévi-Strauss: Žalostni tropi Studia humanitatis, Ljubljana 2015, prevod: Suzana Koncut, 30 € + + + + + Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva.

tropski pas je geografska regija Zemlje, ki leži na obeh straneh ekvatorja in jo na severu omejuje rakov povratnik pri približno 23°30' severne zemljepisne širine, na jugu pa kozorogov povratnik pri približno 23°30' južne zemljepisne širine.. Regija vključuje vsa območja zemeljske oble, kjer sonce vsaj enkrat na leto doseže kot 90° (navpično na površje). Zelena - oglejte si vse knjige na Emka.si, Žalostni tropi, Moč podob: študije iz zgodovine in teorije odzivanja, Osvojitev Amerike - Vprašanje drugega, B... Žalostni tropi, ki so izšli po knjigi Rasa in zgodovina (1952), so Lévi-Straussu prinesli vstopnico v prestižno javno visokošolsko ustanovo Collège de France, leta 1973 pa je postal član Francoske akademije.

POVEZANE KNJIGE