Ripšlova kronika župnije sv. Miklavž nad Laškim

Ripšlova kronika župnije sv. Miklavž nad Laškim Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
DIMENZIJA
10,26 MB
IME DATOTEKE
Ripšlova kronika župnije sv. Miklavž nad Laškim.pdf
ISBN
8047344231434

OPIS

Krajevna zgodovina Šmiklavža nad Laškim »Ripšlova šmiklavška kronika je postala v lokalnem okolju zelo znana in cenjena predvsem zaradi avtorjevih etnografskih zapisov ter številnih zelo natančnih opisov verskega in svetnega življenja ter gospodarskih razmer ne samo župnije, temveč tudi siceršnjega tamkajšnjega bližnjega okolja. Posebej je Ripšlovo kroniko cenil znameniti lavantinski cerkveni zgodovinar Ignac Orožen. Kroniko je pred nekaj leti v slovenščino že prevedel g. Miha Jelenc, vendar do knjižne objave ni prišlo. Gradivo pa so pri svojem delu uporabljali laški folkloristi. Tej kroniki bi se bolj prilegal naslov Krajevna zgodovina Šmiklavža nad Laškim, ker pa jo je Ripšl začel pisati kot cerkveno kroniko in so jo tudi drugi nadaljevali kot táko, naj ostane pri naslovu kronika. Prvi kronist, kurat Dragotin (Karl) Ferdinand Ripšl si zasluži, da smo šmiklavško kroniko poimenovali po njem, saj je napisal 438 rokopisnih strani, drugi njegovi nasledniki, predvsem Jakob Čebašek, pa skupaj le 77 strani, da svojih dodatkov ne omenjam. Podpisani sem Ripšlovo kroniko prevedel, druge navedbe, ki pa so bili zapisane že v slovenščini, sem uredil.Prvotna rokopisna kronika je imela sicer nekaj lepih ročnih risb Ripšlovega prijatelja in šentjurskega rojaka Doberška, ki smo jih seveda povzeli, po sedanjem načinu izdajanja kronik pa smo dodali tudi precejšnje število barvnih fotografij zunanjosti in notranjosti farne cerkve ter podružnice Sv. Kolomana v Lokavcu. Dodali smo tudi precej panoramskih posnetkov vasi in zaselkov šmiklavškega farnega okoliša ter širše okolice. Nemški in slovenski del je pisan v tedanjem, za zdaj že kar starinskem jeziku. Nemški prevod in slovenski izvirnik sem skušal, kolikor se je največ dalo, ohraniti v tedanjem zapisu.Iz uvoda Jožeta Mačka

Cerkev, ki jo še danes obdajajo poslednja bivališča tukajšnjih faranov, je kot laška podružnica omenjena že v zapisniku iz leta 1545, leta 1873 pa je bila povzdignjena v faro. Cerkvena ladja je bila v prvi polovici 18.

Miklavž nad Laškim Lažišče 23 3272 Rimske Toplice. Telefon: 03/573 14 30 E-pošta: ... Laščanom pa je Ripšl poznan po svoji knjigi Kronika župnije sv.

POVEZANE KNJIGE