Mitologije

Mitologije - Roland Barthes | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Roland Barthes
DIMENZIJA
11,71 MB
IME DATOTEKE
Mitologije.pdf
ISBN
2533104332032

OPIS

Mitologije Rolanda Barthesa veljajo za rojstno mesto oziroma glavnega predhodnika danes popularnih in tudi v znanstvenem smislu relevantnih »kulturnih študij« in so ena najpomembnejših in najbolj priljubljenih del francoskega strukturalizma.Delijo se na dva dela. Prvi del sestavlja 53 kratkih zapisov, ki jih je Barthes med leti 1954 in 1956 redno objavljal v časopisu Les Lettres Nouvelles. Zbrane časopisne kolumne obravnavajo tiste fenomene moderne družbe, ki si po Barthesovem mnenju zaslužijo ime »mita«. Tako Barthes obravnava »mite«, kot so Einsteinovi možgani, proza Julesa Verna, pommes frites, Citroënov avto DS, striptiz, kreme proti gubam, pralni praški, tedanji filmi in naslovnice časopisov. Te male miniature slovijo po bleščečem barthesovskem slogu in predvsem do danes niso izgubile svoje aktualnosti; marsikatera med njimi ne kaže, da je stara več kot petdeset let, temveč se zdi, kot da bi bila napisana v današnjem času in govorila o temah 21. stoletja. Barthesove kolumne predstavljajo nekakšno paradigmo sodobne kulturne kritike, torej semiološke analize pojavov moderne, sekularne družbe, ki se še vedno ni otresla učinkovitosti forme mita.Drugi del knjige ponuja teoretsko nadgradnjo case-studies iz prvega dela. Barthes bistveno razširi pojem »mita«, ki ne pomeni le tradicionalne pripovedi o bogovih in junakih, temveč vse tiste nezavedne in kolektivne pomene v družbi, ki so izpeljivi iz semiotičnega procesa. Barthes »mit« definira le formalno in pravi, da nima vsebinskih meja: vsaka reč tega sveta je lahko vključena v semiotični sistem in pridobi nek družbeni pomen; s tem postane del mita. Na podlagi Saussurjevega jezikovnega sistema, ki ima dva člena označevalca in označenca, Barthes razvije model mita kot sekundarnega semiološkega sistema, ki ima tripartitno strukturo: označevalec in označenec skupaj tvorita znak, ki na novi, »mitološki«, ravni, postane označevalec novega pomena, novega označenca. Vez med znakom kot označevalcem višjega reda (denimo »vrtnica«) in njegovim novim pomenom (denimo »strast«) pa sedaj, drugače kot pri Saussurju, ni več arbitrarna, temveč je motivirana. S tem znanost o mitih postane tudi kritika družbenega diskurza, ki v mitologijah prepozna perpetuiranje ideologij vladajočega razreda in njegovih medijev.

Lahko si predstavljamo Slovane, ki so prišli v ta del sveta, kako nemočne so se morali počutiti ob neukročeni naravi in glavami polnimi bajeslovnih bitij in pošasti. Drugi del je poetično naslovljen Počivaj v miru, kjer so izbrali sedem figur, ki »naseljujejo nevidne svetove podzavesti, sanj, domišljije in mitologije«. Tretji del razstave ponuja vpogled v tako imenovano Omaro norega klobučarja in predstavlja nešteto variacij najrazličnejših barv in odtenkov različnih oblačil in pokrival, vse pa ... Bogovi grške mitologije: Avtor: NikMan | Objavljeno: dne 14.

št..Pravzaprav se literarni in arheološki viri povezujejo, včasih se medsebojno podpirajo in včasih spopadajo; vendar je v mnogih primerih obstoj tega korpusa podatkov močan pokazatelj, da imajo številni elementi grške mitologije močne dejanske in ... Leksikon YU mitologije - 237 Followers, 166 Following, 130 pins | Domovina se brani knjigom. Mitologije Duhovi prirode u narodnoj predaji Patuljci, vile, vilenjaci ili drugim riječima duhovi prirode, sada su prisutni tek u narodnoj predaji, dok su naši ne tako davni preci komunicirali i surađivali s njima. Mitologije so obvezno branje za vse, ki pišejo kolumne in druga redna besedila, saj kažejo na to, kako dobra so lahko tudi ta, če so pisana z jasno usmeritvijo, pa tudi tisti, ki taka besedila kasneje izdajajo v knjižni obliki, saj je Barthes v drugem delu Mitologij pokazal, kako se da vse skupaj postaviti tudi v širši kontekst in iz tega ... Starodavne religije in mitologije na Emka.si. Največji izbor uspešnic, novosti in nagrajenih knjig v Sloveniji.

POVEZANE KNJIGE