Maestro Marko Munih

Maestro Marko Munih - Danica Taljat | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

Danica Taljat
Maestro Marko Munih.pdf

Darilna monografija ob umetnikovi 80-letnici, ki je v slovensko glasbeno zgodovino 20. stoletja vpisan najprej in najbogateje kot orkestrski in zborovski dirigent.Marko Munih je v slovensko glasbeno zgodovino 20. stoletja vpisan najprej in najbogateje kot orkestrski in zborovski dirigent. Kot vodja APZ Tone Tomšič je v vrhunskih sedemdesetih prenavljal in posodobil zborovsko petje - to pa je bil v slovenski glasbeni tradiciji in razmerah poseg najširših razsežnosti. Nič nenavadnega torej, da je Munihova osebnost takrat in še pozneje, ko je kot urednik glasbenih programov na nacionalnem radiu spodbujal ustvarjanje in poustvarjanje tukajšnjih glasbenikov, zasijala daleč in zasejala zvesto pripadnost glasbenim muzam tudi med ljudmi, ki jim glasba prej kot razum vznemiri strune srca. Pričujoča umetnikova biografija odseva to zaupljivost: pri ustvarjalcu z izjemnim opusom je avtorica potrkala na tisti točki intime, kjer smo vsi otroško ranljivi. Kjer je naš dom.Vredno je odpreti knjigo in vstopiti.– Urednik Zdravko DušaMarko Munih je prejel številne nagrade in prizanja, med drugimi:- študentsko Prešernovo nagrado za dirigiranje Beethovnove sedme simfonije (1969),- nagrado Prešernovega sklada za umetniško vodenje APZ Tone Tomšič (1983),- Betettovo nagrado za poustvarjalnost (1985),- drugič nagrado Prešernovega sklada za izvedbo slovenskih del z orkestrom Slovenske filharmonijeO avtorici:Danica Taljat (1952) je 1975 diplomirala na Pedagoški akademiji v Ljubljani iz slovenščine in knjižničarstva. Še istega leta se je zaposlila na osnovni šoli na Mostu na Soči, kjer si je ustvarila družino in živi še danes. Z delovanjem na kulturnem področju je pomembno prispevala k povezovanju šole s krajem in njenem uveljavljanju v širši družbeni skupnosti. Objavljala je članke v strokovnih in drugih periodičnih publikacijah. Leta 2001 je skupaj z učenci izdala zbornik o pomembnih osebnostih šolskega okoliša Ta ‘n tadruj iz Tantadrujeve dežele, ob 120. obletnici rojstva pisatelja Ivana Preglja je bila leta 2003 vodja projekta Ivan Pregelj in njegov čas ter sourednica Pregljevega zbornika, ob 190-letnici šolstva na Mostu na Soči leta 2009 pa sourednica zbornika Med šolskimi klopmi. Je med ustanovnimi člani Kulturnega društva Ivana Preglja Most na Soči in dejavna tudi v Turističnem društvu Most na Soči.

januarja pa je prejel zlato plaketo za življenjsko delo, ki mu jo je podelil Javni sklad […] TRGOVINA IN SERVIS, MARKO MUNIH S.P., CANKARJEVA ULICA 3, 5220 TOLMIN. Davčna in matična številka, poslovni in finančni podatki podjetja v poslovnem asistentu bizi.si. Ob njegovem jubileju sta pri založbi Didakta izšli monografiji Moje izrazno sredstvo so roke Sonje Kralj Bervar in Maestro Marko Munih Danice Taljat.

Celoten opis Maestro Marko Munih: sotočje življenja in glasbe. monografija ob umetnikovi 80-letnici.