Samko Tále: Knjiga o britofu

Samko Tále: Knjiga o britofu - Daniela Kapitáňová | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Daniela Kapitáňová
DIMENZIJA
7,83 MB
IME DATOTEKE
Samko Tále: Knjiga o britofu.pdf
ISBN
1700313286932

OPIS

Knjiga o britofu je na Slovaškem izšla leta 2000 in očitno je bilo, da je Samko Tále psevdonim – sledila so številna ugibanja o avtorstvu in knjiga je povzročila pravno samkomanijo! Danes je v knjigarnah njena peta izdaja, slovenščina pa je deseti jezik, v katerega je prevedena.Daniela Kapitáňová se je za psevdonim po lastnih besedah odločila »zaradi boljše mistifikacije svojega junaka.« Samko je 44-letni duševno zaostali »poba« iz južnoslovaškega madžarskega mesteca Komárno, ki se preživlja z zbiranjem kartona in si na vse pretege prizadeva, da bi bil »normalen« Slovak, pri tem pa neposredno in tragikomično razgalja pravo človeško naravo. Pred bralcem v svojskem jeziku vznika nefiltrirana tragikomična freska narave ljudi in družbe kot celote.

Daniela Kapitáňová se je za psevdonim po lastnih besedah odločila »zaradi boljše ... Samko Tále: Knjiga o britofu. Knjiga o britofu je na Slovaškem izšla leta 2000 in očitno je bilo, da je Samko Tále psevdonim - sledila so številna ugibanja o avtorstvu in knjiga je povzročila pravno samkomanijo! Danes je v knjigarnah njena peta izdaja, slovenščina pa je deseti jezik, v katerega je prevedena. »Samko Tále smrdi kot budale!« se razlega po ulicah slovaškega mesta Komarno, ko se mimo pelje 44 letni mož na kolesu, ki zbira karton.

Ne dolgo tega smo tako zgodbo lahko brali v romanu slovaške pisateljice Daniele Kapitáňove Samko Tále: Knjiga o britofu (KUD Sodobnost International, Ljubljana 2015, prevod Diana Pungeršič). V oddaji S knjižnega trga nas čakajo zbirka kratke proze Matjaža Lunačka Beatus ille qui …, pesniška zbirka Franca Arminia Razglednice od mrtvih, roman Daniele Kapitanove Samko Tale: knjiga o britofu in filmski priročnik Syda Fielda Scenarij.Recenzije so napisali Matej Bogataj, Kristina Jurkovič, Simona Kopinšek in Leonora Flis. Leta 2016 pa je za prevod romana Samko Tále: Knjiga o britofu Daniele Kapitáňove prejela nagrado Radojke Vrančič. V letih 2015 in 2016 je prejela za prevode otroških del Ivone Březinove in Petre Dvořákove znak za kakovost zlata hruška, leta 2019 pa tudi priznanje zlata hruška za prevod romana Pes pa v smeh Juraja Šebeste. foto: Amadeja Smrekar.

POVEZANE KNJIGE